Ljudje

Kevin Spacey: Drugi obraz zlatega fanta

Jelka Sežun
12. 7. 2023, 10.00
Deli članek:

Prišel je, kot bi šel po svojega tretjega oskarja – prešerno se je smehljal in mahal množici, kamere so mu zvesto sledile, ko se je prebijal k vratom sodišča. Bilo je seveda nekaj manjših razlik: ni bilo rdeče preproge, imel je obleko, ne smokinga, in pripeljal ga je taksi, ne limuzina. Predvsem pa seveda tale: na londonsko sodišče Kevin Spacey ni prišel po nagrado – tam mu sodijo zaradi več spolnih napadov. Z oskarjem se najverjetneje ne bosta nikoli več družila.

Profimedia
Na londonsko sodišče je Kevin Spacey prišel nasmejan.

Gibanje #MeToo se je zgodilo tudi dvakratnemu oskarjevcu Kevinu Spaceyju, le da njega spolnih napadov in posilstva ne obtožujejo ženske, temveč moški. Veliko moških. Začelo se je leta 2017 z obtožbami ameriškega igralca Anthonyja Rappa, da ga je leta 1986 takrat šestindvajsetletni Spacey kot štirinajstletnika spolno napadel. Spacey je na obtožbe odgovoril, da se tega ne spominja, da se pa opravičuje, če se je morda v pijanosti nespodobno obnašal. Leta 2020 ga je Rapp tožil, a je večina očitanih dejanj že zastarala. Oktobra lani je porota na newyorškem sodišču odločila, da Rappu svojih trditev ni uspelo dokazati. Ena nič za Spaceyja.

Ker lahko

Ampak s tem se ni končalo, po Rappovih prvih obtožbah v medijih so začeli izpod kamnov lesti moški, veliko med njimi je igralcev, ki so trdili, da jih je Spacey spolno napadel, da je izkoristil svojo slavo in moč za to, da si je proti njihovi volji potešil poželenje. Mislil je, da lahko nekaznovano počne, kar se mu zahoče, ker je slaven, bogat in vpliven. Nihče si ni upal javno nastopiti proti moškemu, ki bi jim lahko uničil kariero, zato so leta in leta molčali. Opogumili so se šele potem, ko je spregovoril Rapp, ki ga je navdihnilo gibanje #MeToo.

Profimedia
Kevin Spacey

Zdaj se v Londonu začenja novo poglavje: Spacey se mora v sojenju, ki se je začelo na začetku julija in naj bi trajalo mesec dni, braniti pred dvanajstimi obtožbami – sedmimi za spolni napad, tremi za nespodobni napad, po eno pa zato, ker je človeka brez njegovega privoljenja zapletel v spolno aktivnost in zaradi penetrativnega seksa brez privoljenja. Spacey se je pri vseh dvanajstih obtožbah izrekel za nedolžnega.

Če me pa vzburja!

Na sodišču – to je isto sodišče, kjer so zaradi davčnih utaj sodili Borisu Beckerju, Southwark crown court – je Spacey spregovoril le enkrat, samo toliko, da je potrdil svoje polno ime: Kevin Spacey Fowler.

Da se veseli, da si bo lahko opral ime, je dejal že pred začetkom sojenja, potem se bo končno lahko, dokazano nedolžen, vrnil k igranju – kmalu po prvih obtožbah proti njemu je namreč njegova igralska kariera zahropla in izdihnila, prisiljen si je bil iskati delo v tujih produkcijah, kot je na primer hrvaški film o Franju Tuđmanu Bilo jednom u Hrvatskoj (2022).

Vendar še ni na vrsti, da bi povedal svojo verzijo dogodkov, zdaj govorijo priče tožilstva, nekatere na videoposnetkih, druge v živo, za zaveso. Vse priče so izkoristile svojo pravico do anonimnosti. Triinšestdesetletni Spacey, ki prihaja na sodišče z debelim fasciklom, po katerem ves čas lista, si ob izpovedih prič vestno dela zapiske. Najbrž niso prijetno branje, priča za pričo pripoveduje, kako jih je oskarjevec grabil za intimne dele. Očitno je njegova najljubša metoda zapeljevanja to, da ljudi zgrabi za mednožje tako grobo, da jih zaboli in jim poide sapa. Ko protestirajo, se pa samo smeje. »Če me pa to vzburja,« se je zahihital, ko ga je eden od napadenih prosil, naj neha.

Pazite se ga! Med letoma 2005 in 2013 je bil Spacey umetniški direktor znamenitega gledališča Old Vic, takrat je živel in delal v Londonu. V gledališču so vsi vedeli za njegove napade na mlade fante – rad je imel mlade in čedne –, vendar zadeve niso jemali zelo resno. »Tam je bila to interna šala, vsi so vedeli, kaj se dogaja. Če je s faksa prišel nov stažist – čeden fant – so mu ljudje govorili, 'pazi se ga'. Dobro je bilo znano, da Spacey nima dobrih namenov,« je izpovedala ena od prič. Malo je podoben morilcu, ki ga igra v filmu 7edem, je še dodal moški: »Majčkeno srhljiv je, čeprav mogoče ne čisto toliko.«

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 28, 11. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!