Nasveti

Kaj morajo ženske vedeti o prostati?

Sonja Grizila
2. 6. 2023, 09.00
Deli članek:

Prostata je za divji kostanj velika žleza med sečnim mehurjem in danko, v kateri se, preprosto povedano, odvija moškost. Je edina žleza, ki se vse življenje povečuje, malo po naravni, še bolj pa po nenaravni poti.

Dreamstime
prostata, rak prostate, ozaveščanje

                    V njej namreč lahko zastaja kri, dogajajo se različna vnetja, ki ji spremenijo obliko, veča se tudi zaradi pomanjkanja hormonov, kar se dogaja starejšim moškim. Povečana prostata pritiska na sečnico, zato so moški pogosto na stranišču.

                  S prostato ima težave večina moških, seveda tudi zaradi stresnega življenja, preveč sedenja, zaradi tresenja v avtomobilu in na različnih delovnih strojih, tudi jahači konjev so lahko ogroženi, in, da, tudi zaradi pomanjkanja seksa. Redno praznjenje moške »napeljave« ima očitno velik vpliv na splošno zdravje, vsekakor pa na prostato.

                   Moški skrivajo svoje težave kot kača noge, zato ni nič čudnega, da jih naženejo k zdravniku večinoma ženske. Vsekakor je treba najprej ugotoviti, ali gre za povečano prostato ali pa je mogoče posredi rak. Imajo ga mnogi starejši moški, kar ugotovijo šele pri obdukcijah, saj pri neinvazivnih oblikah raste zelo počasi; življenje se konča zaradi kakšne druge bolezni. Pri agresivnejši obliki raka pa je seveda pomembno, da ga odkrijejo čim prej, preden se razširi na okoliško tkivo, zato, pravijo, bi morali moški po 50. letu starosti redno hoditi na preglede. Poleg pogostega mokrenja so lahko znaki za težave s prostato hudo potenje, kar je posledica zmanjšanega delovanja hormonov. Kakorkoli že – k zdravniku!

                     Ko bo jasno, za kaj gre, je v naravni lekarni kar nekaj zdravil, ki preprečujejo težave s prostato, pa tudi pomagajo med zdravljenjem. O zdravi hrani in gibanju ne bomo težili, to je samoumevno, sicer pa imejmo na mizi zmeraj skledico z bučnicami, za kakšno pest jih mora pojesti moški na dan, ali, drugače povedano, trikrat po trideset semen. Tudi hladno stiskano bučno olje na solati je priporočljivo. Učinkovine v bučnih semenih vplivajo ugodno tudi na mehur in ledvice, zato naj si jih privoščijo tudi ženske.                  

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 22, 30. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!