Nasveti

Najboljše zdravilo za demenco je polno življenje

T. N. S.
2. 6. 2023, 11.00
Deli članek:

Zdravila za demenco so stara že več kot dvajset let. Kljub obetajočim raziskavam še nismo dočakali novih. Tudi zdravila, ki jih imamo, žal ne zdravijo, ampak le zavirajo napredovanje te težke bolezni. Zato pa se veliko dogaja na področju nefarmakološkega zdravljenja, ki je pomembno in koristno vsaj toliko kot tablete.

Shutterstock
Nefarmakološko zdravljenje demence

Za demenco znanstveniki še niso odkrili vzroka, zato tudi še ni učinkovitega zdravila. Upanje so nove raziskave. Bolezen pride tiho in počasi ter obrne življenje na glavo – tako človeku, ki jo ima, kot njegovim bližnjim. Ti so še vedno glavni skrbniki bolnika vse do trenutka, ko ne gre več in potrebuje institucionalno varstvo. Zanje je bolezen enako naporna, zahtevna in polna čustvene stiske kot za bolnega, zato je izjemno pomembno, da vsi vpleteni razumejo, kaj se dogaja in kako pomagati. Z informacijami in podporo jim je pri nas na voljo Združenje Spominčica.

Demenco že kar dobro poznamo

Pravočasna diagnoza je ključna, ker so zdravila najučinkovitejša v začetnih fazah bolezni. Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Združenja Spominčica, je ena glavnih pobudnikov ozaveščanja in informiranja o demenci pri nas.

Šimen Zupančič
Štefanija Lukič Zlobec

»Znake demence je na začetku težko prepoznati in ločiti od normalne pozabljivosti, povezane s starostjo. Misliš, da je človek utrujen, malo zmeden, naveličan. Nanj se jeziš, mu očitaš, kaj počne, morda celo misliš, da je hudoben. Svojci pozneje obžalujejo, kaj vse so v jezi rekli mami ali očetu, preden so vedeli, da ima demenco.« Diagnozo se vse prevečkrat postavi zelo pozno. Obolelega svojci pripeljejo k zdravniku, ko imajo z njim že večje težave. Morda, ko se izgubi, povzroči požar ali se zaleti z avtom. Po oceni Alzheimer’s Disease International (ADI) in Alzheimer Europe (AE) ima postavljeno diagnozo le vsak četrti.«  

Po raziskavah iz leta 2019 so celo družinski zdravniki in medicinske sestre zelo slabo poznali demenco. Kar 62 odstotkov jih ni vedelo, da je to bolezen in ne del staranja. A pri demenci so možgani poškodovani, razlika na rentgenski sliki je očitna že laiku. Zato je zelo pomembno, da stanje preverimo z vsemi potrebnimi raziskavami.

Ko je enkrat diagnoza postavljena in zdravila predpisana, se pravo delo šele začne. Kako bo človek živel, je z napredovanjem bolezni čedalje bolj odvisno od njegovih skrbnikov, praviloma družine in večinoma žensk.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 22, 30. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!