Nasveti

Kaj bomo sadili letos?

Uredništvo
17. 4. 2023, 09.00
Deli članek:

Ste očarani nad sosedinim bujnim balkonom, vam pa nikakor ne uspe obdržati cvetočih slapov čez vroče poletje? Bi imeli radi teraso kot iz Toskane ali Provanse? Roko na srce, vsakodnevna skrb, zalivanje, gnojenje, trebljenje odcvetelih cvetov so včasih tudi nadloga, ne le užitek. Kaj če bi letos naredili spremembo in posadili ... hm, kaj?

Dreamstime
Naslovna slika

Je vaš balkon ali terasa obrnjen na sever ali jug? Ima torej sonca preveč ali premalo? Kako pogosto boste lahko svoje lepotice oskrbovali z vsem, kar potrebujejo? Zagotovo veste, da so to prva vprašanja, ki zahtevajo odgovor. Šele nato pridemo do prijetnejšega: katere lepotice bodo letos zasijale na vašem balkonu in terasi. Če bi se vsaj deloma želeli spogledovati s tistim, kar priporočajo trendi, je jasno: posnemajte naravo!

Shutterstock
Na katero balkonsko cvetje pa vi prisegate?

V njej ni nikjer dolgčas, najrazličnejše rastline ustvarjajo vsakokrat drugo divjo zasaditev, ki pa je lepa kljub navidezni neurejenosti. Stopite iz utečenih pravil, katere oblike in barve gredo skupaj. Naj živo rdeče pelargonije delajo družbo škrlatni baziliki, naj se med cvetjem bohotijo trave in zelišča. Da, že lani smo občudovali korita z zelišči in cvetjem, mešanje okrasnih in uporabnih rastlin ostaja trend tudi letos: ta priročna kombinacija pač očara nos in oko. Še več, v korita s cvetjem lahko dodamo celo zelenjavo. In sezonskim rastlinam lahko delajo družbo sobne. Poleti se bodo na bolj senčnem delu balkona ali terase lepo okrepile, le z lončkom jih postavite v posodo med sezonske cvetlice in zalivajte v lonček. Še ena dobra ideja za zasaditev: korito z dišavnicami in cvetjem za čaj, žar ali kuhanje. Naredite nekaj dobrega in na balkon ali teraso posadite tudi rastline za opraševalce!
Prednost pri izbiri naj imajo vedno rastline, ki potrebujejo manj vode. In ne nazadnje: uporabljajmo čim manj plastike, kolikor je le mogoče, naj prevladujejo les, kamen, glina in protje.

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.