Nasveti

Naj recept Nike Ambrožič Urbas

Sara Lipovšek
17. 4. 2023, 08.00
Deli članek:

Nikina tostada je jed, ki jo lahko jemo vsak dan. Saj je, kot opiše modna oblikovalka Nika Ambrožič Urbas, »neskončno okusna in izredno preprosta«.

edit: Jana.si
Nikina tosada

Pravzaprav, prizna, je to recept njenega moža Matjaža in bi jo zato lahko imenovali tudi Matjaževa tostada. »Takoj, ko sem jo pred več kot dvajsetimi leti poskusila, je postala ena mojih najljubših,« pravi.

Najraje ima preproste jedi. »Nisem namreč ljubiteljica kompleksnih jedi, ki jih je treba dolgo pripravljati, marinirati in obdelovati, dokler sestavine popolnoma ne spremenijo svojega osnovnega okusa. V moji kuhinji prevladujejo jedi, ki se pripravijo presenetljivo hitro. Rada imam občutek zelenjave al dente in svež okus. Poleg tega obožujem zelje vseh vrst. Tudi zato mi je tostada tako ljuba.« 

revija zvezde
Nika s soprogom.

Tostada je sicer mehiška jed, ki se najpogosteje pripravi tako, da izbrane sestavine naložimo na tortiljo, oblikovano v skledico, nato pa vse skupaj zapečemo. Sestavine lahko izberemo po želji, glede na naš okus.

»Midva z Matjažem sicer tostade ne pripravljava s tortiljo. Raje imava bolj zdravo inačico, ki ne vključuje moke, zato vse sestavine preprosto zloživa v dve skledici, primerni za peko. Prilagodila sva tudi izbiro sira, in sicer namesto značilnega sira nacho raje vzameva mocarelo. Na splošno je najina tostada veliko bolj mediteranska kot mehiška. Tako nama bolj paše.«

Sestavine

Za dve tostadi potrebujemo:

·         2 zrela avokada

·         1/2 kitajskega zelja

·         1 rdečo čebulo

·         1 pločevinko črnega fižola

·         1 večjo mocarelo

·         1 pločevinko paradižnikove mezge

·         koriander v prahu, čili, origano, poper in sol

·         olivno olje

revija Jana
Tostada

Priprava

1. Sesekljano rdečo čebulo nežno prepražimo na olivnem olju in ji dodamo odcejen črni fižol.

2. Pražimo nekaj minut, nato dodamo paradižnik iz pločevinke, začimbe, sol in poper. Po petih minutah omako odstavimo z ognja in razporedimo v dve skledici.

3. Zatem narežemo kitajsko zelje na srednje velike koščke in jih položimo v vsako skledico, na vrh omake. Potem olupimo oba avokada in ju prav tako narežemo na srednje velike kose. Razporedimo jih v skledico, na vrh kitajskega zelja. Na koncu jed obložimo z natrgano mocarelo in jo popopramo.

4. Skledici postavimo v pečico, kjer tostadi pečemo na približno 170 stopinjah Celzija, dokler se mocarela lepo ne zapeče (približno 5 minut). Skledici previdno serviramo, saj sta po peki zelo vroči.

Vabimo vas, da si še več zanimivih receptov preberete v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.