Nasveti

Janina zdravniška linija: Vnetje mehurja in sečil

Marija Šelek
23. 3. 2023, 07.00
Posodobljeno: 23. 3. 2023, 10.46
Deli članek:

Bralka Majda ima težave z mehurjem, zanima jo, kako si lahko pomaga. Na njena vprašanja odgovarja dr. Metka Marković Lesjak.

Profimedia
Težave z vnetjem sečil?

Spoštovani, prvič po desetih letih imam težavo, za katero sumim, da je vnetje mehurja. Zaradi zahtevne službe čisto zares nimam časa letati okrog zdravnikov, čeprav osebno zdravnico menda imam (a je še nisem srečala), zato sem si skušala pomagati sama. Spijem veliko čaja, kolegica mi je priporočila urifar forte, ki sicer pomaga, vendar očitno težave ne ozdravi. Težave se vlečejo že več kot teden dni, čeprav niso ves čas enako intenzivne: čez dan še gre, ponoči pa pogosto hodim na stranišče, ko neham urinirati, me včasih peče. Je še kakšen način, da se vnetja rešim brez zdravnika?

Hvala za vaš nasvet in lep pozdrav,

Majda

Če vnetje traja dlje, čutimo bolečine v ledvenem predelu, slabost in imamo povišano telesno temperaturo

Povzročitelj vnetja mehurja je največkrat bakterija E. colli, ki je v koži in črevesju. Bakterije zaidejo v uretro – sečnico, če dosežejo mehur, se prilepijo na njegovo steno in povzročijo vnetje. Naše telo jih ob zadostni hidraciji večino časa odstranjuje z uriniranjem, priporočeno je pogosto uživanje tekočine. Vnetja mehurja so pogostejša pri ženskah in starejši populaciji. Ženska uretra je krajša kot moška, zato imajo bakterije krajšo pot, da dosežejo mehur. Nekatere bakterije, ki povzročajo ginekološka vnetja, kot je klamidija, lahko zaidejo v sečne poti in povzročijo vnetje. Tudi uporaba tamponov omogoča prenos bakterij iz nožnice do mehurja.

Pogostejša vnetja sečil so tudi pri ženskah, ki za kontracepcijo uporabljajo diafragmo in spermicide, saj se ob njihovi uporabi spremeni pH sluznice, ki poveča nevarnost za okužbo. Nosečnice pa imajo zmanjšano možnost povsem izprazniti mehur, saj rast ploda vedno bolj pritiska nanj. Tudi pri starejših so vnetja sečil pogostejša, saj imajo oslabljen imunski sistem, uriniranje je manj redno, praznjenje mehurja je oteženo. Zelo je treba biti pozoren pri bolnikih s sladkorno boleznijo, pri katerih lahko vnetja potekajo brez tipičnih simptomov, se pa pogosto zapletejo.

Po menopavzi imajo ženske manj hormona estrogena, ki povzroča tanjšanje stene mehurja in možno spremembo v naravni bakterijski flori vagine, kar zviša verjetnost infekcije. Pomaga lokalna uporaba estrogenske kreme.

Pomembno je, da opozorilne znake vnetja mehurja in sečil čimprej prepoznamo, da se bolezen ne razširi v višje predele sečil, na sečevode in ledvici: bolečine v spodnjem delu trebuha, potreba po pogostem uriniranju, boleče ali pekoče uriniranje, pekoča ostra bolečina po končanem uriniranju, neprijeten vonj urina, moten ali močno obarvan urin. Če vnetje traja dlje časa, čutimo bolečine v ledvenem predelu, slabost in imamo povišano telesno temperaturo, kar pomeni, da se je vnetje razširilo in moramo nujno obiskati zdravnika. Potrebna sta pregled krvi in urina ter ustrezna antibiotična terapija.

Pri lažjem vnetju mehurja si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo D-manozo in izvlečke brusnic. V Sloveniji je na voljo več preparatov: Canephron, Canephron BNO, Femidoc, CronBerry, D-manoza. Priporočamo tudi napitke iz brusnic, čaje z diuretičnim učinkom: koprivni, čaj iz peteršilja, sok iz zelene. Vse te rastline so znane kot naravni diuretiki. Naravna pomoč so tudi topli obkladki oziroma termofor, ki si ga položimo na spodnji del trebuha, za krepitev imunskega sistema pa sta priporočena ameriški slamnik in vednozeleni gornik. Odsvetujemo pa uživanje alkohola, kave, sladkih in gaziranih pijač ter napitkov iz citrusov. Redno praznimo mehur in ne zadržujemo urina, priporočamo tudi bombažno perilo, namesto kopeli svetujemo prhanje. Za ženske je pomembno, da poizkušate po spolnem odnosu čimprej urinirati in se po uriniranju obrišete v pravilni smeri – od nožnice proti anusu.

Vam, spoštovana Majda, bi kljub pomanjkanju časa in želji po »naravnem« zdravljenju glede na trajanje simptomov priporočila obisk zdravnika, ki bo opravil ustrezno diagnostiko in seveda zdravljenje.

Metka Marković Lesjak, dr. med., spec., spl. med.

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, št. 12, 21. 03. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!