Nasveti

Pijavke in črvi se vračajo

T. N. S.
14. 3. 2023, 08.00
Deli članek:

Če ste mislili, da je zdravljenje s pijavkami in črvi stvar temnega srednjega veka, ste živeli v zmoti. Čeprav niso ravno prva izbira zdravnikov, se v medicini uporabljajo še danes. In ne le to – uporaba celo narašča.

Shutterstock
Pijavke

Uporabljajo jih v boju proti okužbam, odpornim proti antibiotikom, pri lepotnih operacijah in še kje.

Tako črve kot pijavke so za zdravljenje s pridom uporabljali že tisočletja pred našim štetjem. Z njimi so čistili rane in puščali kri, kar naj bi blagodejno delovalo na tako rekoč vse bolezni. Z razvojem novih mikroskopskih škodljivcev, ki nas ogrožajo – superbakterij, virusov, parazitov in gliv, ki so odporne proti večini antibiotikov in drugih zdravil – pa so spet videti kot obetavna alternativa. Seveda so niša v medicini, a nikakor ne nepomembna. Zdravljenje z njimi je namreč učinkovito, preprosto, varno in zelo poceni. Malce sicer tudi nagnusno, ampak ko gre za zdravje, človek potrpi.

Shutterstock
Tako črve kot pijavke so za zdravljenje s pridom uporabljali že tisočletja pred našim štetjem.

Črvi za čiščenje ran

Uporaba črvov za čiščenje ran se v medicini imenuje terapija z ličinkami. Ličinke položijo na rano, da požrejo odmrlo ali okuženo tkivo in pospešijo celjenje. Črve namreč privlači vonj nekrotičnega tkiva, s katerim se hranijo, zdravo tkivo pa ostane nedotaknjeno. Ličinke proizvajajo tudi antibakterijske snovi, ki pomagajo zmanjšati možnosti okužbe.

Terapija z ličinkami je še posebej uporabna pri kroničnih ranah, ki se ne odzivajo na druge oblike zdravljenja. Zdravljenje z ličinkami se je izkazalo za učinkovito pri zdravljenju diabetičnih razjed, preležanin in opeklin. Seveda pa to niso črvi, ki bi jih lahko nabrali na domačem vrtu. Gojijo jih specializirane farme, ki poskrbijo, da so črvi zdravi in sterilni. Podatkov, koliko terapij z ličinkami se izvede na leto, sicer ni, v Združenem kraljestvu, na primer, pa ocenjujejo, da je njihovo število v zadnjem desetletju zraslo za pol.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.