Nasveti

Veste, kako dragoceni so kalčki?

Sonja Grizila
22. 1. 2023, 08.00
Deli članek:

Kalčki sodijo med čudežno hrano, ki je še posebej dobrodošla v mesecih, ko je v sadju in zelenjavi od drugod precej manj vitaminov in drugih hranil kot sicer.

revija Jana
Kalčki vsebujejo precej več koristnih vitaminov in mineralov kot desetkrat večja količina sadja in zelenjave.

Zelo velika je razlika med paradižnikom, ki je zrasel na vrtu ali v rastlinjaku, zelo mu škodi tudi to, če je obran zelen in potem potuje čez pol sveta. Skratka, v neprijaznih mesecih moramo telo oskrbeti z dodatnimi bojevniki proti vsem sortam bolezni, kar pa ne pomeni, da moramo nujno zobati multivitaminske tablete in piti sirupe.

Imunskemu sistemu bodo zelo koristili surovo kislo zelje in vseh sort kalčki, ki so živa hrana ter vsebujejo precej več koristnih vitaminov in mineralov kot desetkrat večja količina sadja in zelenjave. Kalčkov se je treba navaditi, po nekaj tednih nam bodo tako všeč, da si jih bomo redno pripravljali. Potresamo jih po solatah, namazih, primešamo skuti ali jogurtu in dodajamo kuhanim jedem, potem ko smo jih že umaknili s štedilnika. Otrokom jih primešamo v kašice, lahko so tudi sladke. Iz kalčkov si pripravljamo smutije, ki jim lahko dodamo čim bolj sveže sadje in zelenjavo, najkoristnejši so mladi listi radiča, špinače, regrata, regačice, portulaka in drugih divjih rastlin, ki so polne vitaminov ter antioksidantov.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.