Mnenja

Ob robu: Prijavite se digitalno

Sonja Grizila
22. 1. 2023, 11.00
Deli članek:

Pravzaprav ni veliko manjkalo, pa bi se tudi sama znašla med tistimi 130.000 nesrečneži, ki so ostali brez osebnega zdravnika. Pa čeprav seveda plačujejo obojno zavarovanje.

Pexels
Fotografija je simbolična

Nekoč je imela časopisna hiša Delo svojo ambulanto (bilo je kakopak v socializmu, ko se nam je menda strašno slabo godilo), ko pa smo postali samostojna država in je bilo treba pobrisati vse sledi komunistične navlake, je ambulanto prevzela koncesionarka. Ista zdravnica, ki nas je oskrbovala že prej. Lani se je upokojila, naše dokumente pa pred tem preselila k večjemu zasebnemu ponudniku zdravstvenih storitev. Hvala bogu. Svojega novega zdravnika sem videla enkrat, napravil je prijeten vtis, in ko sem si zaželela podaljšan recept za zdravljenje svojih težav, je to storil nemudoma. Po elektronski pošti.

Pred dnevi pa je mož, prav tako iz nekdanje Delove ambulante, potreboval napotnico za specialistični pregled, ki ga mora opraviti vsako leto, ker pa ne gre za kronično bolezen (teh napotnic menda ni treba podaljševati), potrebuje zmeraj novo. Odgovor iz ambulante je bil kratek: naj se prijavi na digitalno aplikacijo, noben drug način ni možen. Razen če prikorakaš tja in zahtevaš svoje pravice, predpostavljam. Okej, logiram se torej na link in začnem izpolnjevati obrazec. In zraven preklinjam. Kaj če ne bi imela računalnika? Kaj če bi bila prestara, da mi novotarije ne bi več šle od rok (in od pameti)? Nakar se mi prijavljanje sredi obrazca zatakne. Ne gre več naprej. Pokličem na številko z obljubljeno podporo in prijazen ženski glas pravi, da bodo oni opravili prijavo. Zakaj, saj nisem računalniško nepismena, samo napako naj popravijo. Ne, bodo oni. In potem jim recitiram svoj zapleteni priimek, naslov, številko zdravstvene kartice … Čez čas dobim na telefon geslo. In se prijavim. In prijavim tudi moža, ki potrebuje napotnico. Od njega niso zahtevali dodatne verifikacije, od mene pa. Nič hudega. Napotnica je bila v nekaj minutah na kartici. Protibolečinska zdravila, ki sem si jih zaželela, sem dobila na kartico čez tri dni (vmes je bil vikend), ampak nekdo, ki očitno upravlja sistem, me je obvestil, kdaj lahko zdravila dvignem.

In sem seveda nehala preklinjati.

Celoten zapis si lahko preberete v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.