Mnenja

Ni mi vseeno: Vpliv je, ugled pa …

Majda Juvan
23. 1. 2023, 06.00
Deli članek:

Po kar nekaj letih sva silvester dočakala doma. Tudi na prvi pogled razumni sosedje so v zrak spustili na desetine raket. Ne ljudje ne živali, kaj šele ogljični odtis, nič jih ni skrbelo.

revija Jana
Kolumistka Majda Juvan

Potem pa škandal. Urška je šla na Dunaj s falconom. Hitro in udobno. Novinarji so delali nadure. Tudi podnebna strokovnjakinja dr. Lučka Kajfež Bogataj je bila zgrožena. Falcon pogosto leti. Ne le na Dunaj, tudi v komaj kaj bolj oddaljene Beograd, Sarajevo, Split, München, celo v Zadar. Priznati moram, službeno mi več ni treba, na kakšno turistično potovanje pa grem. Tudi z letalom. Na tistem po Islandiji je bila pred leti v naši skupini tudi doktorica Kajfež Bogataj. Leteli smo z Brnika. Bilo je nepozabno. A ledeniki so se že takrat prehitro topili.

Po svoje imajo kritiki prav. Krpan je prišel do Dunaja s kobilico. Se pa ne morem znebiti občutka, da afere ne bi bilo, če bi v letalu namesto gospe sedel gospod. Po »babi« je vedno zabavno udrihati.

In potem se čudimo, da je naša politična srenja, kakršna pač je. Od ene do druge »gasilske« akcije. Tistim z najmanj bomo dali malo, glasnim in vplivnim veliko, sodnikom itak … Sprožil se je plaz. Sistema ni več. Državna blagajna ne bo zdržala. Sledile bodo nove zadolžitve, več bo treba dati od plač. Ne vsem, le tistim, ki so dovolj butasti, da dohodkov ne znajo ali morejo skriti! Kar je za sposobne, vse od ukinitve SDK leta 1994, mačji kašelj. Saj vemo, ne službe ne takratne direktorice Romane Logar – spet ženska! – niso ukinili dacarji, ampak politika! In tako imamo danes kar lep kupček zelo bogatih ljudi, ki vedo, da se da več kot z delom zaslužiti z meni tako »ljubo« davčno optimizacijo. Zaradi nje lahko največji zaslužkarji gradijo in vlagajo. Bitenc na Golniku, Merlak v Bohinju, Šešok na Balkanu … Da ne bo nesporazuma, ne gre za lumpe, ki bi se morali skrivati po davčnih oazah, gre za zelo sposobne in vplivne ljudi. Kot je slišati, se brez dr. Marka Bitenca v slovenskem zdravstvu nič ne zgodi. Priznam, da me je groza vsega, kar se dogaja. Tudi tega, da očitno mnogim zdravnikom kaos ustreza. Pa vem, da so tudi drugačni. Midva imava v ZD Medvode – zakaj ne bi povedala, če je res – naravnost super zdravnika. Mlada. Takšna, ki jima – vsaj za zdaj – ni vseeno. Dostopna, sama pokličeta, če je treba, uredita, svetujeta …

Celotno kolumno si lahko preberete v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.