Nasveti

Vlažne sluznice odganjajo viruse

Sonja Grizila
4. 2. 2021, 23.07
Posodobljeno: 4. 2. 2021, 23.20
Deli članek:

Zarja Jana
Parjenje običajno odmaši nos, pritisk v ušesih se zniža, kašelj se umiri, glavobol poneha, lažje dihamo.

Tudi če spoštujemo vse varnostne ukrepe – se ne družimo, nosimo masko, se nenehno razkužujemo in zračimo prostore, se lahko zgodi, da smo včasih preblizu drugim, nehote se znajdemo v gneči ali pa opravljamo poklic, ki zahteva bližino drugega. Tudi zdravniški je navsezadnje tak, okulisti, na primer, ne morejo meriti tlaka v očeh ali opazovati očesnega dna v skafandrih. Le kirurško masko lahko imajo, tako kot pacienti. In prav ena od očesnih zdravnic je povedala, da takoj, ko pride domov, da na štedilnik lonec vode, ko zavre, ga odstavi, se nagne nad lonec, pokrije z brisačo in vdihava vročo paro. Petkrat vdihne skozi nos in izdihne skozi usta, petkrat pa obratno. Zadeva traja le nekaj minut in uniči večino virusov v nosu in žrelu. Pri tuširanju je pametno nalivati toplo vodo v usta in jo pihniti skozi nos. Virusi namreč ne marajo vlažnih sluznic, veliko lažje se oprimejo izsušenih, kar se nam pozimi v ogrevanih prostorih pogosto zgodi.

Opisana metoda ni nič novega, v tej rubriki vas pogosto opozarjamo, da je na začetku prehladnih obolenj pametno inhalirati kamilični čaj ali čaj smrekovih iglic (po tri žlice zeli damo v krop, kamilic ne kuhamo, iglice pa pet minut). Nagnemo se nad lonec z veliko brisačo na glavi, da ustvarimo nekakšen šotor, ter vdihavamo paro skozi nos in skozi usta. Začetni prehlad lahko na ta način preženemo, že razvitega pa zelo omilimo. Pomembno je, da si po parjenju glavo zavijemo v suho brisačo in se pri priči spravimo v posteljo. Po takšnem parjenju se običajno odmaši nos, pritisk v ušesih se zniža, kašelj se umiri, glavobol poneha, lažje dihamo. Lekarniški inhalatorji z eteričnimi olji so le blag nadomestek starodavnega načina z loncem, tudi zato, ker je voda v inhalatorjih prehladna.

Velikokrat nam svetujejo, naj nikar ne zbijamo vročine, kadar zbolimo, razen če je zares previsoka, 40 in več. Telo s povišano temperaturo uničuje viruse in bakterije, ukine nam tudi apetit, da presnova ne bi motila okrevanja. Obstaja pa tudi obraten problem, da namreč vročine nimamo, smo pa hudo prehlajeni (največkrat si temperaturni regulacijski sistem pokvarimo ob kakšni hudi vročini v otroštvu). V tem primeru natresemo v kad morsko sol, nalijemo tople vode (no, skuhati se ravno ni treba) in se namakamo dvajset minut, če se voda shladi, dolijemo toplo. Potem pa brž v posteljo! In ne pozabimo vlažiti prostorov, še posebej spalnico, kjer prebijemo kar veliko časa. Velika mokra brisača na radiatorju nadomesti drag vlažilnik.

Zarja Jana, št. 51.2. 2021