Nasveti

Okrepimo si jetra in žolč

Lara Jelen
27. 4. 2024, 05.00
Posodobljeno: 27. 4. 2024, 10.02
Deli članek:

Pomlad v naturopatiji in tradicionalni kitajski medicini velja za čas jeter in žolča. Je tudi čas novih začetkov, rasti in večje aktivnosti. Sledimo tem naravnim zakonitostim in jih vpeljimo tudi v svojo prehrano, svetuje naturopatinja Doris Pavlin. Koristilo bo našemu zdravju. Tekst: L. J.

revija Jana
Poskrbite za svoje zdravje.

Skrbna izbira prehrane je v spomladanskem času še toliko bolj smiselna, če pri sebi opažate znake neravnovesja jeter: izpadanje las na vrhu glave, rjave pikice po koži, mastno kožo, jezljivost in razdražljivost, težave z očmi, tudi hemoroidi, holesterol in podobno. »Kadar energija jeter in žolča ne teče pravilno, smo lahko razdražljivi, jezni, slabo spimo, v telesu se začnejo nabirati različni kristali, kar pripelje do bolečine,« pojasni Doris Pavlin.

Pozdravljeni, zeleni deli zelenjave!

»Hrana, ki je primerna za neravnovesje jeter, je taka, kjer energija teče navzgor. To so zeleni deli zelenjave, pa tudi različni kalčki. Ker bomo potrebovali več energije, je nekaj več sladkega okusa lahko dobrodejno. A seveda ne v prevelikih količinah. Posebej primerni sta zelena hrana ter hrana z veliko klorofila, saj pomagata jetrom in pri razstrupljanju, ker nase vežeta tudi nekatere težke kovine. Lahko so to alge, vendar pazljivo pri izboru vira (naj prihajajo s čim bolj neonesnaženih območij). Poznamo domačo začimbo, ki je odlična za podporo – to je peteršilj, dobra izbira je tudi koriander (zeleni listi koriandra). In nikar ne pozabite na preostalo zeleno zelenjavo, kot so šparglji, solata, blitva. Medtem ko ledvicam najbolj ustreza temnolistnata zelenjava, jetrom ustreza tudi svetleje zelenolistnata zelenjava. Od začimb posegajte po kurkumi, majaronu, rožmarinu in žajblju. Večina začimb sicer učinkuje grenko na telo in jih je lahko hitro preveč. Zato jih uporabljamo zmerno. Najbolje samo po eno naenkrat. Mešanice začimb lahko šibijo jetra.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 17, 23. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!