Nasveti

Naravno proti gripi

Lara Jelen
20. 1. 2020, 22.00
Deli članek:

Smučar, ki tekmuje na svetovnem prvenstvu, se ne samo spusti po progi in upa na najboljšo uvrstitev. Na vsako tekmo se pripravlja vse leto, pri tem pa mu ob strani stojijo osebni trener, marsikomu tudi prehranski svetovalec, fizioterapevt in še kdo. In kakšno zvezo ima to z gripo in alternativnimi nasveti, o katerih pišemo?

Zarja Jana
Alternativna prventiva je priporočljiva.

No, tudi za nas bi bilo dobro, če pozimi ne bi samo upali, da nas kje ne ujame gripa. Če jo želimo pretentati, se moramo na to pripravljati vse leto z zdravim življenjskim slogom, ki ga naš imunski sistem obožuje. Ampak ne bomo vam pametovali. Če ste pripravljeni ali ne, sezona gripe je pred vrati. Da pa bomo slalom med bacili kar najbolje zvozili, si lahko pomagamo z nasveti strokovnjakov z različnih področji. Tako kot imajo vrhunski smučarji svoje ljudi, ki jim z napotki in podporo pomagajo do boljše uvrstitve na tekmovanjih, so lahko za nas in za zmago nad gripo odločilni prav naslednji nasveti. 

Sanja Lončar, vodja projekta Za zdravje človeka in narave: »Moj joker sta vitamin D in ameriški slamnik.«

»Mnoge študije dokazujejo, da je naša občutljivost za viruse neposredno povezana z upadom zalog vitamina D. Zato ni čudno, da večina ljudi začne zbolevati po novem letu, ko veseli december izčrpa naše zaloge tega vitamina. Sama v zimskih mesecih pospešeno skrbim za zadosten vnos tega vitamina. Seveda v naravni obliki! Drugi skriti joker, ki se mu moram zahvaliti, da v zadnjih 15 letih nisem obležala zaradi gripe, pa je alkoholni izvleček cele rastline (vključno s korenino) ameriškega slamnika. To je namreč ena izmed redkih rastlin z zajetnim dosjejem raziskav, ki potrjujejo odlične učinke tudi zoper različne seve virusov gripe.« 

Patricija Šenekar, zeliščarica iz Hiške zelišč: »Toplo priporočam astragalus in bezgove jagode.«

»Za ohranjanje zdravja ali pa vsaj za zmanjšanje intenzivnosti gripe in prehlada je že pred sezono teh obolenj dobro podpreti in okrepiti delovanje našega imunskega sistema. To počnemo vse leto z zunanjimi aktivnostmi, kakovostno hrano, pozitivno naravnanostjo in seveda tudi z zelišči. Dva izmed najbolj poznanih imunostimulansov sta ameriški slamnik in opnasti grahovec ali astragalus. Posezimo še po izdelkih iz bezgovih jagod, ki krepijo naravne obrambne sposobnosti telesa in s svojimi učinkovinami onemogočajo napade virusov. Če smo maja nabrali mlade oljčne lističe, jih posušili in zmleli v prah, jih lahko zdaj dnevno uživamo za noževo konico. Tudi tako si bomo okrepili imunski sistem, saj nam bo pri tem pomagala aktivna učinkovina v listih oleuropein. Prav tako nam bosta ob napadih virusov in bakterij pomagala hren in česen, ki ju lahko vključimo v vsakodnevno prehrano ob boleznih, in sicer bosta s svojo ostrino in tudi antibiotičnim učinkom pomagala odmašiti dihalne poti in izločati sluzi. Pri okužbah spodnjih dihal, torej pljuč, pa si lahko pomagamo s timijanom ali korenino velikega omana, ki je že malo pozabljena rastlina. Oman lajša izkašljevanje in izloča presežke sluzi iz pljuč ter pljuča tudi krepi. Pomagamo si lahko še z zeliščnimi mazili, ki vsebujejo timijan, materino dušico, evkalipt …«

Erika Brajnik, naturopatinja: »Na zobe si namažite probiotik.«

»Gripa bo letos zelo huda, veliko je zapletov s pljučnicami in bronhitisi. Preden greste v službo, šolo ali vrtec, svetujem, da si zjutraj po umivanju na zobe namažete probotik (dobre bakterije). Zakaj? 

Več v reviji Zarja Jana št. 3, 21. 1. 2020