Nasveti

Dobrodošle, jesenske enolončnice!

Katja Kmet
10. 10. 2017, 06.00
Deli članek:

Kuhamo jih iz mesa in zelenjave, jemo pa seveda z žlico. Pikantno začinjene, bogate z vitamini in skuhane vnaprej.

Shutterstock

Jesenska enolončnica iz buče

Za 6 oseb

Priprava: 40 minut

Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 180 g stebelne zelene * 180 g pora * 180 g korenja * 200 g čebule * 2 stroka česna * 1,5 kg buče hokaido * 250 g kuhane čičerke * 2 vejici rožmarina * 5 žlic oljčnega olja * 200 g kisle smetane * sol * poper * 1,5 litra zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * šetraj * 4 žlice jabolčnega kisa * 2 žlici medu.

Priprava: Zeleno očistimo in narežemo na drobne kockice. Por očistimo, bele in zelene dele narežemo na drobne kockice. Tudi korenje olupimo in narežemo na kockice. Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Bučo očistimo semenja in narežemo na 2 cm velike kocke (buče hokaido ni treba lupiti!). Osmukamo rožmarin in ga sesekljamo. Kuhano čičerko (iz konzerve) oplaknemo na cedilu. Pripravimo začinjeno smetano: v teflonski ponvi segrejemo 1 žlico olja in pražimo rožmarin od 2 do 3 minute. Pustimo, da se ohladi, nato ga zmešamo s kislo smetano, solimo in popramo. Postavimo na hladno. V veliki posodi segrejemo 2 žlici olja in popečemo na kocke narezano bučo, da porjavi. Vzamemo jo iz lonca. V lonec damo preostalo olje in med mešanjem pražimo sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo korenje in premešamo. Pražimo od 1 do 2 minuti, nato dodamo česen, zeleno in por. Sedaj dodamo popečene koščke buče, popražimo in zalijemo s kisom. Solimo, popramo in dodamo med, nato pa zalijemo z vročo juho. Dodamo čičerko in 2 stebli šetraja ter kuhamo v posodi brez pokrova 25 minut. Po okusu še začinimo. Enolončnico potresemo z malo šetraja in postrežemo z rožmarinovo smetano.

Več v Zarji št. 41, 10.10.2017