Nasveti

Telovadba v bazenu

Renata Ucman
12. 7. 2017, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Shutterstock

V vročih dneh se radi ohladimo v vodi v bazenu, obenem pa je voda odlična za poletno razgibavanje. Z aktivno vadbo v vodi zaradi njenega upora in večjega naprezanja porabimo več energije, obenem pa je naš skelet bolj razbremenjen.

Vadba Aqua Boot Camp poteka v vodi oziroma ob robu bazena, kjer z nogami dosežemo dno. To je različica skupinske vadbe, pri kateri uporabljamo lastno težo in enakomerno aktiviramo več mišičnih skupin. Izvajamo jo lahko v vodi ali zunaj nje. Vključuje kombinacijo različnih krepilnih vaj za vse telo. Pri vadbi lahko uporabljamo vodne vadbene rekvizite ali vadimo brez njih. Vaje niso tehnično zahtevne. Intenzivnost izvedbe vaj prilagajamo svojim zmožnostim. »Vadba v vodi je ena aktivnejših vadb, pri njej se poraba naše energije zaradi gostote vode občutno poveča, bolj kot pri kateri koli vadbi na suhem. Gostota vode ja namreč približno osemstokrat večja od gostote zraka, zato sta upor in posledično samo naprezanje občutno večja, naš skelet pa je zaradi vode bolj razbremenjen,« pojasnjuje Katarina Jerše, osebna trenerka in vaditeljica skupinskih vadb v Fitnesu Tivoli – Fitnesu Vič, ki deluje v okviru Javnega zavoda Šport Ljubljana.

Ne pozabite na kopalne copate

Za tako vadbo je potrebna enaka oprema kot za obisk bazena, se pravi kopalni copati, enodelne ali dvodelne kopalke, kopalna čepica in po potrebi tudi očala in kopalna brisača. »Vse drugo, najrazličnejši vodni rekviziti, vodne blazine in podobno, pa uporabimo po odločitvi inštruktorja,« pojasnjuje trenerka.

Vadimo vsaj dvakrat na teden

Za začetek je priporočljivo vaditi vsaj dvakrat na teden. Pogostost vadbe na teden lahko sčasoma povečujemo, v nadaljevanju jo lahko izvajamo vsak dan. Tovrstna skupinska vadba je namenjena vsem zdravim odraslim. Vsestransko učinkovita vadba je namenjena vsem, ki želijo pridobiti svojo optimalno težo in učvrstiti svoje telo, torej izboljšati čilost. »S to vadbo krepimo vse telo kot tudi kardiovaskularni sistem. Vadba namreč vključuje večje število mišičnih skupin hkrati,« je razložila Katarina Jerše in nam na Kopališču Kolezija pokazala šest vaj vadbe v vodi.

Več v Zarji št. 28, 11.7.2017