Nasveti

Repa, korenje, zdravo življenje

K.K.
24. 1. 2017, 08.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zimski recepti iz korenja, repe, kolerabe in pastinaka

Shutterstock

Zelenjavna šara

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 2 uri

Sestavine: 1 kg krompirja * 4 srednje debele repe * 2 kot repa debeli rumeni kolerabi * 1 rumen korenček * 2 rdeča korenčka * sol * poper * lovorov list; * za podmet: 1 žlica masti ali masla ali olja * 1 žlica moke * mleta rdeča paprika; kot dodatek po želji: kuhana klobasa ali kuhana prekajena svinjska rebra.

Priprava: Olupljen krompir, repo in kolerabo zrežemo na kocke, korenje na kocke ali kolesca. Najprej skuhamo repo do mehkega, vodi za kuhanje pa dodamo lovorov list. Posebej pristavimo krompir, kolerabo in korenje in skuhamo v osoljeni vodi. Ko je vsa zelenjava kuhana, odcedimo repo in jo stresemo v lonec h krompirju. V manjši kozici segrejemo maščobo, primešamo moko in jo med mešanjem zalijemo z malo tekočine od kuhanja krompirja. Pustimo, da prevre. Primešamo mleto sladko papriko in zlijemo v lonec z zelenjavo. Kuhamo še deset minut, da se moka napne in se jed zgosti. Po želji potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

Nasvet: Šara je lahko zimska zelenjavna enolončnica, lahko pa jo ponudimo tudi z narezano kuhano klobaso ali z narezanimi kuhanimi svinjskimi rebrci.

Več v Zarji št. 4, 24.1.2017