Nasveti

10 vaj s palico za hrbet, ramena in roke

T. H.
6. 4. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Starodavna vadba proti bolečinam sodobnega časa

Ob poplavi številnih novih vadb s tujimi imeni je prav, da obudimo tudi precej staro metodo krepitve ramenskega obroča, za katero ne potrebujete pravzaprav nič drugega kot voljo, čas in odsluženo leseno ali plastično palico, dolgo najmanj en meter in največ meter in pol. Z vajami si okrepimo zgornji del telesa, predvsem ramenski obroč, a tudi hrbet. 

Zaradi sedečega sloga življenja, previsoke teže, pogoste prisilne drže in premalo gibanja mišice oslabijo in telo, kosti ter sklepi niso več sposobni prenašati takšne teže. Ogromno ljudi zato občasno ali vsak dan čuti bolečine v teh delih telesa.  Nekateri jim že pravijo bolečine sodobnega časa.

Ob hudih bolečinah seveda vaj s palico ne smemo izvajati. Ima pa vadba zagotovo preventivno nalogo. Ne samo da nas bo veliko manj ali sploh ne bolelo, v vseh pogledih se bomo počutili bolje.

Kako izvajamo vaje s palico

  • Zelo pomembno je, da vaje izkoristimo tudi za pravilno dihanje, s čimer krepimo prsni koš in vse telo. Pri vsakem gibu vdihnemo skozi nos in nato izdihnemo skozi usta.

  • Vsako vajo na začetku ponovimo petkrat, sčasoma pa do desetkrat.

  • Vaje delamo počasi in nežno, brez sunkovitih gibov. Po končanem gibu palico za nekaj sekund zadržimo v položaju.

  • Vadba oziroma gibi ne smejo povzročati bolečine. Posamezne gibe izvajamo samo do tam, ko še ne boli.

  • Vse predlagane vaje delamo stoje, pri tem je zelo pomembno, da smo lepo zravnani.


Vaja "dvig za vrat"

Palico držimo nekoliko pod pasom. Vdihnemo in jo dvignemo visoko nad glavo, nato jo med izdihom spustimo za vrat. Nato spet vdihnemo in jo dvignemo nad glavo ter ob izdihu spustimo.


Ostale vaje boste našli v reviji Zarja št. 14, 5.4. 2016