Nasveti

Hidrolati, nepogrešljivi lepotni pripomočki

Lara Jelen
8. 4. 2016, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hidrolati so nekoliko manj znani prijatelji eteričnih olj. Pravzaprav so stranski produkt pri njihovem pridobivanju. A izredno učinkoviti pri skrbi za lepoto.

Arhiv

Medtem ko eterična olja nastanejo med parno destilacijo iz v vodi netopnih delov, iz vodotopnih delcev dobimo hidrolat ali cvetno vodo. Ta je precej nežnejša oblika eteričnega olja, izredno učinkovita in koristna za lepoto.

Hidrolati  ponujajo rešitev za marsikatero lepotno potrebo. So precej manj močni kot eterična olja, s katerimi si lahko ob nepravilni uporabi oziroma če o njih ne vemo dovolj naredimo več škode kot koristi. Hidrolate lahko, v nasprotju z eteričnimi olji, uporabljamo povsem samostojno. Treba je le vedeti, s katerimi bomo kar najbolje dosegli želen učinek.

S kamiličnim hidrolatom prebudimo utrujene oči

Bombažno krpico navlažimo s hladnim hidrolatom in si jo za približno deset minut položimo na zaprte oči. Učinek bo hitro opazen. Ker ta hidrolat pomirja, čisti in zmanjšuje brazgotinjenje kože, je zelo primeren tudi kot vodica za po britju. Z njim bomo preprečili tudi vraščanje dlačic in vnetje kože. Če pa si ga boste nanesli na lase, bodo ti postali nekoliko svetlejši.

Z bezgovim hidrolatom bodo pegice manj opazne

Vsaj tako so bili prepričani pred dobrim stoletjem, ko so ga uporabljali za svetlenje pegic in pretirane ogorelosti. In še danes nekateri verjamejo temu. Bezgov hidrolat lahko primešate svoji najljubši domači maski za obraz, sploh če imate težave z razpokano, poškodovano (in tudi opečeno) kožo.

Damaščanske vrtnica za lepši ten

Poleg sivkinega hidrolata ima hidrolat damaščanske vrtnice najdaljšo zgodovino uporabe. Primeren je za...

Več v Zarji št. 14, 5. 4. 2016