Nasveti

Porjavitev brez sonca

Jana
24. 6. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za obraz in dekolte uporabite tenirano dnevno kremo, kar bo zadostovalo za vtis, da se vas je sonce rahlo in nežno dotaknilo, nekoliko izrazitejši učinek pa lahko dosežete s prilagojenim ličenjem v rjavkastih tonih.

Arhiv Media24
Ste še zmeraj bledi? Vas je poletje zasačilo povsem nepripravljene? Nič hudega. Porjavite  lahko tudi drugače, po zadnje čase priznano najbolj zdravi in varni poti – s kremami za porjavitev brez sonca.

»Lažna« porjavitev s terakoto, razpršilcem ali gelom
- Za obraz in dekolte uporabite tenirano dnevno kremo, kar bo zadostovalo za vtis, da se vas je sonce rahlo in nežno dotaknilo, nekoliko izrazitejši učinek pa lahko dosežete s prilagojenim ličenjem v rjavkastih tonih. Namesto običajnega rdečila uporabite za lica, brado in dekolte puder s terakoto, znan tudi kot egipčanska prst. Robovi naj bodo zabrisani in mehki, da bo učinek čim naravnejši.
- Noge: na tržišču je že nekaj izdelkov, s katerimi lahko na hitro prekrijemo bledico nog; to so tako imenovani bronzing geli in razpršilci, ki kožo prekrijejo s tankim barvni filmom. Ob koncu dneva ga seveda sperete.

Takojšnja porjavitev s kremo
S pripomočki  za porjavitev brez sonca lahko na svoji koži hitro pričarate čudovit poletno rjav odtenek. Porjavitev omogoči umetni sladkor DHA (dihidroksiaceton), ki se ob stiku z beljakovinami v koži obarva. Morda se sliši nekoliko nevarno in »kemično«, vendar je postopek povsem neškodljiv. Vse bolj se zdi, da je to celo najbolj zdrava pot za porjavitev. Na voljo so kreme, spreji in vlažni robčki.
- Kreme: so že dolgo znana in za mnoge najboljša možnost, ker so najbolj preizkušene. Sami se odločite, koliko si je boste nanesli, poleg tega kreme za porjavitev negujejo.
- Spreji: če jih uporabimo, je, kot bi doživeli rahlo prho sončnih žarkov. Prednost sprejev je predvsem ta, da omogočajo zelo enakomeren nanos – tudi na težje dostopnih mestih, npr. hrbtu. Po uporabi spreja za porjavitev obraza si nikar ne pozabite z vlažnim kozmetičnim robčkom obrisati vek.
- Vlažni robčki: omogočajo praktično in hitro uporabo na poti. Napojeni so s tekočino, ki vsebuje snovi za porjavitev brez sonca. Če jih uporabimo za obarvanje kože na obrazu, izpustimo veke in ustnice.

Porjavitev v nekaj dneh
Najbolj temeljite in učinkovite so negovalne kreme s sestavinami za porjavitev, ki v nekaj dneh ustvarijo vtis porjavelosti. Vaša polt bo počasi in enakomerno dobivala medeno rjav, rahlo karamelast odtenek. Njihova dodatna prednost je v tem, da lahko izberete sredstvo, ki je najprimernejše za vaš tip kože.
- Suha koža: na voljo so kreme, bogate z negovalnimi sestavinami, npr. kreme na osnovi karitejevega masla. Vsebujejo skrbno odmerjen delež sestavin za porjavitev, zato bo vaša koža postopno postajala čudovito zagorela.
- Svetla ali temna koža: rjava ni enaka rjavi. Zagorela polt nordijskega tipa je drugačna od zagorelosti sredozemskega tipa. Proizvajalci to že upoštevajo in na voljo so izdelki, ki omogočajo, da osebam s sredozemskim tipom kože ni treba dolge dneve čakati na prve spremembe, nordijski tip pa ne dobi nenaravnega čokoladnega videza.

Porjavitev čez noč
Zdi se tako rekoč sanjsko, kajti zdaj je – zaradi nočnih krem – mogoče porjaveti tudi dobesedno v soju lune. Namažite se s kremo, zaspite in vsako noč bo vaša polt bolj zagorela. (jz)


Nasveti za brezhibno porjavelost

1. Polt bo najnaravneje obarvana, če si boste pred nanosom kreme za porjavitev zdrgnili  kožo z luščilom ali z grobo rokavico oziroma krtačo. Tako boste zgladili kožo in omogočili enakomeren nanos kreme ter enakomeren razvoj barve.

2. Na sklepih – kolenih, gležnjih, komolcih – bodite varčni s kremo, kajti na teh predelih se barva najintenzivneje razvije. Stopal ne mažite. Če bi se vam vendarle primerilo, da se koža ne bi enakomerno pobarvala, bo pomagalo, če boste temnejša mesta dobro zdrgnili z limono. Limonin sok ima namreč to lastnost, da posvetli, tudi kožo.

3.  Po uporabi tako sredstev za porjavitev kot krem za teniranje velja, da si je treba nemudoma umiti roke, kajti na dlaneh se barva lahko preveč razvije. Po uporabi spreja za porjavitev obraza z vato obrišite obrvi, pri vtiranju kreme pa bodite še posebej natančni na robu obraza in pri lasnih koreninah, da ne bo nastala neželena bela obroba.  

4. Po nanosu počakajte z oblačenjem, dokler koža ne vpije kreme.

5. Vedite, da le redki izdelki za porjavitev vsebujejo UV-zaščito. Kadar se podajate z umetno zagorelo poltjo na sprehod po soncu, si morate kožo zaščititi z običajno kremo za sončenje.