Nasveti

Jejte banane, da bo sin!

Simona Švarc
3. 7. 2009, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Angleški strokovnjaki trdijo, da je s prehrano mogoče vplivati na spol še nerojenega otroka.

Arhiv Svet24
Znanstveniki z angleških univerz Oxford in Exeter so objavili zanimivo ugotovitev ter z njo oživili nekoliko pozabljeno teorijo babic (in seveda tudi dedkov), in  sicer da je mogoče s prehrano vplivati na to, katerega spola  bo otrok. Veliko naj bi bilo odvisno od mamice in njene prehrane. Ugotovili so, da lahko več zaužitih kalorij pred zanositvijo vpliva na to, da se bo rodil sin. Če pa se ženska pred nosečnostjo drži strogih diet in celo hujša, je večja verjetnost, da bo rodila hčer.
To je pokazala študija, ki so jo opravili na skupini 740 žensk. Fiona Mathews z univerze Exeter, vodilna raziskovalka in specialistka za biologijo sesalcev, je tudi navedla, da drži trditev, ki je veljala nekoč, da mora ženska jesti banane, če želite imeti sina. Z njimi telo dobi več kalija in natrija.
Ne drži pa, da je treba pred nosečnostjo piti mleko, če bi želeli imeti deklico. Tudi več kalcija namreč vpliva na spočetje sinov.
Priporočljiva tehnika in hkrati nasvet za večjo verjetnost, da bi dobili sina, je  torej zelo preprosta: vsako jutro je treba pojesti skodelico žitnih kosmičev z dodatkom sadja, torej kaloričen zajtrk.
Kar 59 odstotkov žensk, ki je vsak dan jedlo takšen obrok, je rodilo sina. V drugi skupini žensk, ki so jedle žitarice le enkrat na teden in tudi sicer uživale manj kalorične obroke, pa je sina rodilo le 43 odstotkov žensk.
S tem je tudi mogoče pojasniti, zakaj se v razvitih državah spreminja razmerje rojenih otrok v korist deklic – zaradi sloga prehrane, ki ne upošteva obilnega in kaloričnega zajtrka, ženske pa se pred nosečnostjo držijo stroge diete, da ne bi pozneje imele težav z odvečnimi kilogrami.
Vse, kar nam po tej ugotovitvi ostane, je analiza naših prehrambenih navad. Jejte veliko banan in kalorični zajtrk, pa se bo nogometno moštvo v ulici čez nekaj let okrepilo za novega člana. Ali pa se takoj lotite diete, da se bo družina veselila ljubke deklice. Oboje bo lepo. In če je ta članek spodbudil spočetje kakega novega veselega in zdravega otroka v naših krajih, smo dosegli svoj namen.