Nasveti

Krompirjev narastek s paradižnikom

Jana
3. 7. 2009, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mlad krompirček, zložen v barvite plasti dišečega narastka, je preprosto najboljši.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 60 minut

Sestavine: 1 šopek mlade čebule * 2 stroka česna * 2 žlici masla in maslo za model * 2 žlički vloženih kaper * 2 do 3 vejice timijana * 400 g sladke smetane * sol * poper * 500 g novega krompirja * 1 velika bučka * 5 paradižnikov * nariban muškatov orešček.

Priprava: Čebulo očistimo in narežemo na obročke. Česen olupimo in na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in na šibkem ognju ter med mešanjem počasi prepražimo čebulo in česen. Kapre na grobo sesekljamo. Timijanu osmukamo lističe in jih sesekljamo. V sladko smetano zamešamo kapre in timijan, sol ter poper. Krompirje olupimo in umijemo. Bučko očistimo. Oboje narežemo (ali naribamo) na tanke rezine. Paradižnike narežemo na pol centimetra debele rezine. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Namastimo model za narastke. Dno modela prekrijemo s krompirjevimi rezinami in s končnimi rezinami paradižnikov. Na vrh damo plast prepražene čebule in česna. Na to podlago naložimo v napol prekrivajočih se vrstah rezine krompirja, bučk in paradižnikov. Zloženo plast solimo, popramo in začinimo z muškatovim oreščkom. Zalijemo z malo smetane. Nato sledi še ena plast iz vrst krompirja, bučk in paradižnikov. Ponovno začinimo in prelijemo s preostalo smetano. Pečemo v ogreti pečici pri 175 stopinjah 60 minut.

Nasvet: Če so rezine krompirja in bučk enakomerne ter tanke, bo narastek hitreje pečen. Najlaže in najhitreje narežemo rezine s strgalnikom. Pomembno je, da prekrijemo dno pekača s podlago iz končnih rezin paradižnikov in krompirja, na vrh pa potem lične vrste iz enakomernih rezin.