Nasveti

Poletni užitki

Jana
16. 7. 2009, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poleti je nekoliko več priložnosti za drobne užitke, ki nam polepšajo dan.

Od trenutka, ko moramo vstati, do trenutka, ko se odpravimo spat, je kar nekaj priložnosti, ko se lahko posvetimo samim sebi in uživamo. Kljub službi, gospodinjenju in drugim obveznostim. Poleti je teh priložnosti še več.

ZJUTRAJ
Vstajanje – ampak počasi
Zgodaj zjutraj zazvoni budilka, najraje bi jo kar preslišali. Poskušajte si prebujanje in vstajanje narediti takšno, kot bi bili na počitnicah. Budilka naj zvoni kakšno minuto prej in tako si podaljšajte fazo prebujanja in pretegovanja, ne pozabite pa si vzeti časa za jutranje rituale: branje časopisa, telovadbo, kavico. Potem si pripravite lahek zajtrk, ki vsebuje probiotični jogurt, kosmiče, sadje ali naraven sadni sok in skodelico zelenega čaja.
Tuširanje kot užitek
Poleti se raje tuširajte z mlačno vodo in se občasno osvežite z nekaj mrzlimi curki. To je še posebej dobro, če ste se zbudili utrujeni in potrebujete energijo. Izmenično hladna in topla voda je priporočljiva tudi za nego prsi. Kupite si masažno rokavico ali gobico in osvežilno milo za tuširanje.

OPOLDNE
Mirno kosilo
Če se le da, si namesto sendviča na hitro privoščite malico ali kosilo. Idealno kosilo je lahko in vsebuje vse elemente tega obroka. Kljub obveznostim si poskusite vzeti čas za miren in sproščujoč obrok. Med hranjenjem ne mislite na zoprnega šefa ali še kaj hujšega, ampak jejte počasi in z užitkom.
Med odmorom na sprehod
Morda se vam bo zdelo čudno, da bi se med službo sprehajali, a marsikje to že počnejo. Ko čutite, da vam delo ne gre več tako hitro od rok in da potrebujete nekaj minut sprostitve, se namesto na kavo oziroma cigareto odpravite na kratek sprehod okoli stavbe, kjer delate. V vedno več podjetjih se ni treba več prijaviti ob prihodu in odhodu, ampak se zahteva le, da je delo opravljeno. Po desetminutnem sprehodu boste veliko bolj učinkoviti.

ZVEČER
Večerna nirvana
Ne glede na to, kako je potekal vaš dan in kaj boste počeli zvečer, si vzemite 20 minut ali pol ure časa zase. Preoblecite se v udobna oblačila, ki vas ne utesnjujejo, ugasnite telefon in poslušajte glasbo. Naj ne bo preglasna. Namesto luči si prižgite dišeče svečke. Potem ne delajte nič. Najdite udoben položaj in odmislite vse negativnosti. Ob koncu počitka se boste počutili kot prerojeni.
Kopel za noge
Odkar ste vstali, ste že precej prehodili. Tudi če imate večinoma sedeče delo, so vaše noge otečene. Privoščite jim mlačno kopel. Po kopeli vtrite hidratantno in rastlinsko kremo za utrujene noge, kar bo pripomoglo k boljši prekrvavitvi.
Čaj za lahko noč
Pomarančni ali zeliščni čaj deluje pomirjevalno in nas zaziblje v prijeten spanec. Če imate težko obdobje in se težko umirite, zmešajte majaron, baldrijan, ločiko in mak. Dve žlički mešanice damo v skodelico vroče vode, ne sladkamo in popijemo, ko smo že v postelji. (ji)

Foto: NIVEA