Nasveti

Organska kozmetika - modna muha ali zdrava potreba

Jana
20. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vrtnice, med in jasmin namesto dioksina, arzena in svinca

Organsko je trend! Ne le med hollywoodskimi zvezdami, ampak tudi med običajnimi smrtniki. In to kljub recesiji ter pomanjkanju denarja. Morda je to celo logično, saj organske snovi, še zlasti v kozmetiki, učinkujejo na organizem po homeopatskem sistemu – z malo dosežemo veliko! Denar, ki ga zapravljamo za kilograme nekakovostne kozmetike in preparatov za nego, katerih strupi nato končajo v naši krvi, jetrih, ledvicah ter drugih organih, se zdaj očitno preusmerja v kupovanje kakovostnih, neškodljivih organskih preparatov. Kaj je v resnici organsko? Naloga kupcev je, da to kar se da natančno preverijo.

 

Naravno je v modi. Naravne sestavine v negovalnih izdelkih in kozmetiki ne privlačijo le slavnih oseb, kot sta igralki Angelina Jolie in Sienna Miller ali slovita »zelena« modna oblikovalka Stella McCartney, temveč tudi vse druge ljudi, ki skrbijo za svoje zdravje. Estetika mora biti v soglasju z etiko, pravijo tisti, ki propagirajo zdravo življenje, zlasti na področju nege in kozmetike.
Sodobni človek, ki se dolgo ni zavedel, koliko slabega sta mu prinesla napredek in množična ponudba, danes skrbno razmisli, kaj bo pojedel, v zadnjem času pa tudi o tem, s čim bo nahranil svojo kožo. Samo z besedo »naravno« ni nič več mogoče privabiti izbirčnih porabnikov. Prava formula za uspeh je ponuditi – organsko! Tako je tudi v kozmetiki. Britanska agencija za raziskovanje trga Organic Monitor ugotavlja, da zbuja naravna kozmetika v svetu vsesplošno pozornost, hkrati pa je iz dneva v dan vse več privržencev naravne lepote. Slavni nürnberški sejem organskih izdelkov dokazuje, da je »plaz« organske industrije neustavljiv. Na sejmu so danes med običajnimi stojnicami z organsko hrano posebnost stojnice z organsko hrano za živali in stojnice z naravnimi tekstilnimi izdelki oziroma oblačili iz organskega bombaža. Največje zanimanje pa vlada za organsko kozmetiko in izdelke za nego.
Vse ne ostane na koži
Odločitev za naravno in organsko zdaj ni nič več zgolj trend, temveč postaja vse bolj potreba in slog življenja, saj so ljudje vse bolj ozaveščeni in vedo, da pomeni koža v resnici druga usta našega telesa. Danes vemo, da vsrka koža veliko več snovi, kot smo včasih mislili, vse te snovi pa gredo nato v naš krvni obtok. Dolgo so nas zavajali, da ostaja kozmetika na površini kože in da so zato lahko v preparatih tudi sestavine, ki v živilih ne bi bile nikoli dovoljene. To so različni konzervansi, emulgatorji in stabilizatorji, ki jih je v kozmetiki neprimerno več kot v živilih. Neverjetno se sliši podatek, da porabi povprečna ženska, stara od dvajset do trideset let, na leto od štiri do šest kilogramov kozmetike, od tega je kar 60 odstotkov konča v krvi, jetrih, ledvicah in drugih organih. Hkrati ženska ob redni uporabi v življenju poje od dva do štiri kilograme ličila za ustnice. Sicer pa se menda človek že pri jutranji negi sreča vsaj s stotimi kemikalijami, čeprav je na embalaži napisano, da je kozmetika naravna.
Vonj po nafti
Danes vemo, da je skoraj vse, kar lepo diši v kozmetiki, milih, deodorantih, tonikih in mleku za telo, umetna dišava, pridobljena po sintetični poti, in da so to najpogosteje produkti nafte. Skoraj 90 odstotkov ponudbe sestavljajo kemični izdelki, ki so jim dodali nekaj naravnih sestavin in jih zato razglasili za naravne. V drugo skupino sodijo izdelki, ki so v glavnem resnično izdelani iz naravnih sestavin, vendar so jim dodali nekaj kemičnih snovi, ki so seveda škodljive. Na tretjem mestu je majhna skupina izdelkov, ki so v resnici narejeni iz popolnoma naravnih sestavin, dejstvo pa je, da tudi tukaj ne vemo kaj dosti o njihovem poreklu. Najboljša od vsega je seveda organska kozmetika, kjer je ves proces – od gojenja rastlin do uporabe – popolnoma naraven, torej brez kakršnihkoli kemičnih sredstev, pesticidov, umetnih gnojil in drugih strupenih sestavin, rastejo pa v zemlji in na poljih, ki so prav tako popolnoma organski.
Velikanska razlika med naravnim in organskim
V nasprotju s konvencionalno kozmetiko, ki učinkuje tako, da  koži daje različne sestavine, ki naj bi jih potrebovala (koža se zato poleni in neha proizvajati lastne sestavine ter uravnavati procese), spremlja naravna kozmetika biološki ritem naše kože in spodbuja samokorektivne funkcije. Takšna kozmetika ne povzroča odvisnosti kože in tega, da bi postajala koža manj dejavna, kot se v glavnem dogaja pri negi z večino sintetičnih kozmetičnih izdelkov.
Ali ste vedeli, da je razlika med naravnim in organskim pravzaprav zelo velika? Če so izdelki resnično organski, jih lahko tako rekoč pojemo, saj ne smejo vsebovati nikakršnih kemikalij, umetnih barvil in konzervansov, sestavin živalskega izvora, pesticidov in herbicidov, topil ali mineralnih olj. Njihov rok trajanja ne sme biti daljši od enega leta, po odprtju embalaže pa jih je treba porabiti v treh mesecih. V Organic Pharmacy, ki se ponaša z vrhunskimi organskimi izdelki, katerih kakovost zagotavljata nadzor in ročna izdelava, opozarjajo, da so težave pri pojmovanju naravnega, saj je še vedno dovolj pičlih pet odstotkov naravnih sestavin, da se lahko izdelek oglašuje kot naraven.
 

Organska zelišča, eterična olja in hladno stiskana rastlinska olja v veliki meri ohranijo hranljive snovi ter aktivne sestavine. Ti izvlečki so zaradi svoje kompleksnosti resnično koristni.

Kisik prihaja v kožo in posredno tudi v telo z globokim vdihavanjem eteričnih olj. Sledi globinsko čiščenje, maska iz cvetnih listov, ki odstrani odmrlo kožo in odmaši pore, nato pa kompresija z ohlajeno muslinovo krpo, kar spodbudi izločanje strupov ter obnavljanje kože. Vso to nego si lahko privoščimo tudi doma. V DiMedias, trgovini z zdravili in medicinskimi pripomočki v Ljubljani, kjer smo posneli fotografije, priporočajo masko iz medu, ki vlaži, ali masko iz jasmina za upočasnitev staranja, ki ji sledi maska za krepitev kolagena.


Tekst: Alenka Bitežnik, foto: Mateja Jordovič Potočnik