Nasveti

Test: Ali res zdravo jeste?

Jana
16. 3. 2010, 12.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Se sprašujete, ali s svojo vsakdanjo prehrano zaužijete dovolj vitaminov? In pravzaprav ne veste, kaj bi bilo v vaši prehrani treba izboljšati?

Odgovorite si na pet temeljnih vprašanj in z njimi analizirajte svoj ustaljeni način prehranjevanja in življenja nasploh ter upoštevajte konkretne nasvete, ki vam jih priporočamo v odgovorih.

1. ALI JEM PREVEČ?
Koliko sme kdo pojesti, da se ne redi, je zelo odvisno od posameznika, njegove starosti in presnove. Pomembno je, da spoznate potrebe svojega telesa in temu prilagodite dnevni vnos kalorij.

- Koliko obrokov na dan pojeste?
3 obilne obroke. 0
3 glavne obroke in 2 malici. 0
Jem šele, ko imam čas, pogosto šele proti večeru. 1
Ves čas jem. 2

- Koliko težji ste kot pri 18 letih?
Do 3 kg. 0
Do 6 kg. 1
Do 12 kg. 2
Več kot 12 kg. 3

- Koliko diet imate že za sabo?
Nobene. 0
Eno. 1
Do 5 diet. 2
Sem kar ves čas na dieti. 3

- Doživljate napade nezadržne lakote?
Ne. 0
Ko imam pred sabo čips ali čokolado, ne morem stran. 1
Včasih pojem nenavadno veliko, čeprav v resnici hujšam. 2
Roko na srce, zvečer se kar samodejno znajdem pred hladilnikom. 3

- Izračunajte svoj indeks telesne teže:
Teža/velikost v metrih na kvadrat
Primer: 60 kg/(1,65 x 1,65) = 22

Vaš indeks telesne teže znaša:
Pod 18 – pozor, prenizek! 0
Pod 25.  0
Med 25 in 30. 2
Čez 30.  3

- Kje so vaše maščobne blazinice?
Pas je najobilnejši del mojega telesa, imam debele maščobne gube.  3
Največ maščobe imam na zadnjici, bokih ter na zgornjem delu rok.  1
Sem suha, moj trebuh je plosk.  0


Seštejte točke
0–4 točke
Čestitamo! Imate težo, ki vašemu telesu najbolj ustreza, vam pa najbolj pristaja. Kar naprej tako!

5–11 točk
Najbrž imate kakšen kilogram ali dva preveč ali pa ste na poti k temu. A nikar zdaj ne planite na dieto, temveč raje poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Zaužijte tri lahke obroke dnevno, ki naj vsebujejo veliko zelenjave in sadje. Ne pozabite na pitje vode. Tudi gibanje izboljšuje presnovo: vzpenjajte se po stopnicah, uporabljajte kolo kot prevozno sredstvo, veliko tudi pešačite – vse našteto zaleže veliko bolj, kot si mislimo. Že po dveh ali treh mesecih boste občutili lahkotnost v hoji in večjo gibkost telesa.

12–17 točk
Saj najbrž tudi sami veste, da imate »debel« problem. Toda dobra novica je, da je problem rešljiv. Seveda ne kar čez noč, v pol leta pa lahko dosežete veliko in opazno spremembo. Prvi korak naredite v mislih: zamislite si svojo suho podobo. Morda imate kakšno tako fotografijo iz prejšnjih časov; izbrskajte jo iz skritega kota in jo obesite na vidno mesto. Potem storite vse, da boste že danes videti lepo: rezervirajte termin pri frizerki in kozmetičarki, podajte se po nakupih. Ne glede na številko velikosti si kupite lepo obleko. Ko bo vse to izpolnjeno, bo občutek že veliko boljši. Izrabite to novo počutje kot motivacijski temelj ter se pogumno lotite hujšanja; počasi, a vztrajno. Z zmanjševanjem teže bo tudi vaša presnova čedalje bolj uravnotežena.

2. ALI JEM PREMASTNO IN PRESLADKO TER POPIJEM PREVEČ ALKOHOLA?
Čeprav je naša telesna teža stalna in ni previsoka, lahko vendarle škodimo svojemu zdravju in lepoti, če zaužijemo preveč slabih maščob (ta je v hitro pripravljeni hrani ali čipsu). Posledice se kažejo kot utrujena koža, prezgodnje gube, lasje so brez sijaja. Ob takšni prehrani pa nam pretijo tudi resne bolezni: diabetes, srčno-žilne bolezni ipd.

- Kako pogosto jeste pico, pomfrit, omake iz konzerve ter druge že pripravljene jedi?
Vsak dan. 2
Včasih, ko sem v časovni stiski.  1
Nikoli ali res redko.  0

- Čokolada, pecivo, bomboni … Kako pogosto posegate po sladkarijah?
Večkrat na dan.  2
Enkrat na dan kakšen bombon, kos peciva ali podobno.  1
Enkrat do dvakrat na teden manjša količina.  0

- Tudi bel kruh in testenine se v telesu spremenijo v sladkor. Kako pogosto si privoščite takšne ogljikove hidrate?
Pri vsakem obroku.  2
Včasih jem tudi polnozrnate izdelke.  1
Večinoma jem polnozrnate izdelke.  0

- Kakšni so vaša koža in lasje?
Oboje daje pust in utrujen vtis.  2
Eno od obojega zahteva dodatno nego.  1
Lasje in koža so videti zdravi.  0

- Kako pogosto pijete alkohol?
Večkrat na teden po tri kozarce ali več.  2
Večkrat na teden dva kozarca piva ali vina.  1
Majhen kozarec vina ali piva na dan.  0
Pijem redko ali nikoli.  0


Seštejte točke
0–3 točke
Izvrstno, vaša prehrana vam omogoča, da boste še dolgo ohranili zdravje in lepoto. Še naprej tako skrbite zase, ne pozabite ščititi kože pred škodljivimi UV-žarki ter spijte 1,5 litra vode ali zeliščnega čaja dnevno – in še dolgo boste mladostnega videza.

4–7 točk
Seveda sami dobro veste, kakšna je zdrava prehrana, vendar vam časovna stiska vse prepogosto onemogoča, da bi upoštevali nekaj temeljnih pravil. A bodite trdni: zavrzite že pripravljeno hrano, za čokolado in pecivo pa velja, da sta dovoljena za posladek, nikakor pa ne smeta nadomestiti glavnega obroka. Dodaten nasvet: polnozrnati kruh je najboljši, ko je svež, zato ga kupujte v manjših količinah. In ne pozabite piti vode. Kmalu boste uvideli, da lahko že nekaj izboljšanja prehranjevalnih navad pokaže vidne rezultate.

8–10 točk
Morda prav zdaj preživljate težko obdobje, morda tičijo razlogi drugje, vendar najbrž tudi sami veste, da tako ne smete več nadaljevati. Odslej jejte trikrat na dan pravi obrok, sestavljen iz zelenjave, mlečnih izdelkov, rib, mesa, kruha in sadja. Tudi polnozrnati kruh s sirom in kumaro je dobra malica. In majhen posladek za povrh seveda ni noben greh. Če vas lakota daje tudi med obroki, imejte pri roki olive ali kos sira. In seveda: ne pozabite piti veliko vode.

3. ALI ZAUŽIJEM VSE POTREBNE SNOVI?
Če vzdržujete primerno telesno težo in se zdravo prehranjujete, ste za svoje zdravje naredili že veliko. A pomembno je tudi, da smo pri tem pozorni še na snovi, brez katerih organizem ne deluje, kot je treba: vitamine, minerale, zdrave maščobe … Zagotavljajo namreč zdravje in lep videz, pa še dobrega okusa so!

- Kako pogosto so na vašem krožniku ribe, raki ali školjke?
Najmanj dvakrat na teden.  2
Enkrat na teden.  1
Nikoli.  0

- Ali imate navado grizljati semena in oreške?
Skoraj vsak dan.  2
Enkrat tedensko.  1
Skoraj nikoli.  0

- Pijete zeleni čaj?
Vsak dan dve skodelici.  2
Skoraj vsak dan skodelico.  1
Redko ali nikoli.  0

- Kako pogosto posežete po jagodičju, zelju, gobah, paradižniku, čebuli in česnu?
Vsak dan se kaj od naštetega znajde na mojem krožniku.  2
Vsak teden vsaj enkrat pojem kaj od naštetega.  1
Nič od naštetega mi ne tekne preveč.  0

- Ali jeste sojo (zrna, kosmiče, sir, mleko …) in stročnice (fižol, grah, lečo …)?
Ja, vsak dan. 2
Občasno.  1
Ne.  0

- Kako pogosto jeste naravni jogurt in probiotične mlečne proizvode?
Vsak dan.  2
Vsak drugi dan.  1
Skoraj nikoli.  0

- Začinjate jedi s kurkumo?
Zmeraj.  2
Včasih.  1
Nikoli.   0


Seštejte točke
0–2
Morda ste tudi sami že skušali narediti kakšen korak na poti k izboljšanju kakovosti svojega jedilnika, a najboljše bo, da se tega lotite načrtno. Začnite počasi, nato pa vsak teden pogosteje v jedilnik vključujte tiste posebne jedi, ki so še posebno bogate z vitamini in drugimi, za zdravje pomembnimi snovmi.
3–10 točk
Zelo dobro, vaša kuhinja ima tisti pravi mediteranski pridih, ki slovi po tem, da ohranja zdravje. To je kuhinja, ki Grkom, Italijanom in Francozom omogoča, da živijo dlje, pri čemer ostajajo tudi mladostni in vitalni. Le tako naprej; zdravemu načinu prehranjevanja poskusite posvečati še več načrtne pozornosti, še posebno ker že dolgo veste, da ima zdrava kuhinja tudi boljši okus.
11–16 točk
Izvrstno! Za svoje zdravje in lepoto naredite veliko. Verjetno ste navajeni pohval in komplimentov zaradi dobrega in mladostnega videza. Uživajte v njih, saj jih zaslužite. Raku in srčno-žilnim boleznim ste nastavili veliko ovir na pot.


4. SEM RES LAČNA ALI GRE LE ZA OBČUTEK?
Po hrani posegamo iz različnih razlogov: če so ti povezani z občutkom žalosti in nezadovoljstva, potem za hujšanje ni potrebna dieta, temveč tolažba. Lažni občutek lakote je nesmiselno tešiti s hrano, saj obstajajo drugi načini. Dobra novica za vas: mogoče se jih je naučiti.

- Ste pogosto kar nenadoma lačni?
Ja. 1
Ne. 0

- Se vam dogaja, da dve do tri ure po obroku začutite lakoto?
Ja.  0
Ne, lakota se pojavlja neodvisno od urnika prehranjevanja.  1

- Po jedi imate:
… občutek zadovoljstva. 0
… občutek krivde ali sramu.  1

- Ali včasih jeste, da bi si opomogli od utrujenosti?
Ne.  0
Ja. 1

- Se tolažite s hrano, ko ste žalostni ali nezadovoljni oziroma v stresu?
Ja.  1
Ne.  0

- Se vam dogaja, da nekaj žvečite, pa se sploh ne spomnite, da bi kaj dali v usta?
Ne.  0
Ja.  1

- Se zmeraj znova zalotite pri tem, da iščete po stanovanju kaj užitnega za pod zob?
Ne.  0
Ja.  1


Seštejte točke
0–1 točka
Izvrstno! Jeste, ko ste lačni, če pa se počutite nesrečno, se raje obrnete na prijatelje in družino ali imate pač svoje lastne načine, kako se spopadati s stresom. Tako je tudi prav. Glejte, da bo tako tudi ostalo.

2–4 točke
Potreba po sladkem in slanem mnogokrat prevpije druge občutke in jih potlači. Morda ste včasih le utrujeni, preobremenjeni, jezni ali pa vam je dolgčas? Skušajte za potrebo po hrani prepoznati bolj skrit osnovni občutek in razmislite, kaj lahko storite, da ga zadovoljite. Včasih pomaga že pol ure spanca, pogovor, dobra knjiga ... Nikar se ne bojte nepotrebnega zapravljanja časa, saj lahko spočit in zadovoljen človek dela hitreje in bolje.

5–7 točk
Morda vas bo ta nasvet osupnil, vendar je mišljen popolnoma resno: opustite vse diete! Če želite shujšati ali bolj zdravo živeti, storite raje nekaj povsem drugega: sebi privoščite kaj dobrega. Najprej si odgovorite na kratko vprašanje: kdo je za vas najpomembnejši človek na svetu? Mož? Otroci? Starši? Napačni odgovori! Najpomembnejši ste – vi sami. Le ko se vi sami počutite dobro in ste zadovoljni sami s seboj, ste lahko koristni za druge in uspešni. Za vas joga, meditacija, masaža, kino, šport, druženje s prijatelji niso nobeno razkošje, temveč – zdravilo. In šele ko se boste bolje počutili v svoji koži, začnite počasi – nikakor ne na silo in takoj – opuščati tolažbo s sladkarijami in slanimi prigrizki. Korak za korakom …

5. SE DOVOLJ GIBLJEM?
Uravnotežena prehrana še ni dovolj za res zdravo življenje, pa tudi za lepo postavo ne. Brez gibanja ne gre. Mišice so naš največji porabnik kalorij; kdor trenira, porablja energijo čez dan in v spanju. Telesna aktivnost pa nas ščiti tudi pred številnimi boleznimi.

- Je vaše delo »sedeče«?
Ja.  0
Ne.  1

- Opravite večino dnevnih poti z avtom?
Ne, velikokrat se peljem s kolesom, včasih pa grem tudi peš.  1
Ja.  0

- Ali gre pri vas pri delu na vrtu in v hiši za trdo delo?
Ja.  1
Ne.  0

- Kako pogosto na teden ste športno aktivni (hitra hoja, tek, plavanje, pilates …)?
Najmanj dvakrat tedensko.  2
Enkrat tedensko.  1
Nikoli.  0

- Kako pogosto si privoščite sproščanje z meditacijo, jogo, masažo, savno …?
Najmanj dvakrat na teden.  2
Enkrat na teden. 1
Nikoli.  0


Seštejte točke
0 točk
Ali ste zelo zaposleni ali pa imate slabe izkušnje s športom, kajti telesne dejavnosti popolnoma zanemarjate. Žal človek tako izgublja stik s svojim telesom, izgubi občutek, kdaj je želodec prenapolnjen ipd. Če želite prekiniti trenutno slabo telesno stanje, še ni treba takoj jutri na fitnes. Začnite najprej z rednimi dnevnimi sprehodi in jih redno podaljšujte, tempo hoje pa primerno stopnjujte – vse do hitre hoje ali morda celo teka. Za vas je zelo primerna tudi vadba joge in podobnih sprostitvenih tehnik, saj vam bodo pomagale znova vzpostaviti pristnejši stik s svojim telesom in začutiti njegove prave potrebe.

1–3 točke
Ste na pravi poti. Telesnih aktivnosti vam ne primanjkuje, pa najsi gre za športno vadbo ali za razgibano vsakodnevno življenje – vsekakor je tega gibanja dovolj, da ste v dobri kondiciji. Priložnosti za gibanje je veliko: v javnem prevozu izstopite eno postajo prej, med čakanjem na avtobus umirjeno korakajte sem in tja, namesto da stojite in nemirno stegujete vrat, vožnjo z dvigalom zamenjajte s hojo po stopnicah ipd. Predvsem pa ne pozabite na sproščanje, kajti samo telesna aktivnost ni dovolj za trdno zdravje: zelo pomemben je tudi pravilno umerjen ritem prenašanja različnih bremen in redno sprotno razbremenjevanje.

4–7 točk
Odlično, za svoje zdravje ste pripravljeni storiti marsikaj. Gibanje je del vašega življenja in že dolgo veste, kako dobro je hoditi z lahkim korakom naokoli in občutiti krepko moč v gibkem telesu. Raziskave so pokazale, da so ljudje s športnim slogom življenja videti tudi do deset let mlajši. Saj imajo tudi vas za precej mlajšo, kot ste, kajne? (jz)