Nasveti

Ličila so lahko tudi strup

Jana
22. 4. 2010, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če ste tudi vi med tistimi, ki z ličili in parfumi radi varčujejo, se te navade hitro otresite. Stare šminke, senčila in kreme so lahko nevarne za našo kožo in zdravje.

Če ste tudi vi med tistimi, ki z ličili in parfumi radi varčujejo, se te navade hitro otresite. Stare šminke, senčila in kreme so lahko nevarne za našo kožo in zdravje. Konzervansi, ki so v njih, po nekaj časa namreč ne ohranjajo več ličil, ampak se sprevržejo v vse mogoče čudne kombinacije snovi, ki jih res nočemo na sebi.

Raziskave so pokazale, da ženske uporabljajo kreme in ličila tudi leta po tem, ko jim je potekel rok trajanja. Vsi poznamo zgodbo o egipčanskih kraljicah, ki so se zastrupljale s svinčenimi črtali za oči, ne mislite pa, da je postarana sodobna kozmetika brez nevarnosti.
Na kozmetičnih izdelkih pogosteje kot ne sploh ne najdemo datuma, do kdaj so uporabni, čeprav bi po zakonu moral biti naveden, če ima kozmetični proizvod rok trajanja oziroma uporabnosti 30 mesecev ali manj. Če je uporaben dlje, mora biti napisano, koliko časa po odprtju je to. Razpoznavni znak: odprt kozmetični lonček in številka v mesecih, ki pove, do kdaj moramo izdelek porabiti. Večinoma velja, da mora biti preparat, če je originalno zaprt, uporaben najmanj dve leti in pol. Le pri zelo občutljivih izdelkih, kot sta otroška in naravna kozmetika, morajo proizvajalci navesti tudi natančen datum, do katerega je izdelek še uporaben.

Konzervansi, zrak in bacili
Konzervansi v kremah in ličilih so namenjeni temu, da bi izdelki trajali kar najdlje. Parfumom in nekaterim dezodorantom zato dodajajo alkohol. Izdelkom, ki vsebujejo maščobe, dodajajo antioksidante, ki preprečujejo žaltavost. Teh dodatkov je v kozmetiki večinoma malo, a občutljivi ljudje morajo biti nanje pozorni. Ob odprtju pridejo kozmetični izdelki v stik z zrakom in tudi s klicami. Kako hitro se takšni izdelki lahko pokvarijo, je odvisno od njihovih sestavin in tudi načina izdelave. Posebno občutljivi so izdelki, ki vsebujejo veliko vode, kamor sodijo razne kreme in tekoča ličila. Najpogostejša zdravstvena posledica uporabe stare kozmetike je alergijska reakcija, ki se kaže z rdečico ali majhnimi gnojnimi pikami, s katerimi je prekrit ves obraz, predvsem pa lica. Za to so lahko krive stare kreme ali tekoči pudri s pretečenim rokom uporabe. Če se vam zgodi takšna neprijetnost, si ne poskušajte pomagati sami, ker boste samo še bolj poškodovali vrhnjo plast kože, ki bo postala še občutljivejša. Stare maskare in senčila pa lahko izzovejo rdečico ali vnetje oči in vek.

Skrbite za svojo kozmetiko
- Zapiranje: po uporabi morate kozmetični izdelek dobro zapreti.
- Umazanija: ne zajemajte krem z neumitimi rokami. Raje uporabljajte lopatico.
- Shranjevanje: posebno izdelke z omejenim trajanjem hranite na hladnem, suhem in temnem prostoru in jih čim prej porabite.
- Odpiranje: prostor, kjer vstopajo klice in kisik, je pri tubah znatno manjši kot pri lončkih.
- Velikost: kupujte raje manjše količine, ki jih boste hitreje porabili.
- Voda: nikoli ne redčite ali mešajte izdelkov z vodo.
- Čopič: sredstva za nanašanje, kot so čopiči in gobice, redno in skrbno operite z blago raztopino šampona. Uporabite jih šele, ko so popolnoma suhi.
- Neuporabno: odvrzite izdelke, ki imajo slab vonj ali so drobljivi in razbarvani.

Parfumi: Varujte jih pred soncem in vročino
Ne glede na to, ali uporabljate drage ali cenene parfume, jih morate shranjevati na hladnem in temnem mestu. Kopalnica tako ni najboljši prostor zanje. Poceni parfumi se kvarijo hitreje, dražji trajajo dlje.
Od 6 mesecev do 2 leti
Črtala: Ne izgubite pokrovčka
Črtala so med ličili, ki jih najdlje ne porabimo, po možnosti pa zgubimo še pokrovček. Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da je svinčnik vmes že zamenjal odtenek. Kot povsod tudi tu velja, da dražji trajajo dlje.
Od 1 do 2 leti
Šminka: navadna traja dlje od bleščila
Navadna šminka bo vzdržala precej dlje od bleščila, še zlasti če ta vsebuje silikonske delce. Še posebno hitro se kvarijo šminke, ki obljubljajo povečanje ustnic.
Od 3 mesecev do 2 leti
Senčila: Najvarnejša so v prahu
Moderna kremna senčila za oči niso tako trajna kot tista v prahu ali kamnu. To prav tako velja za rdečila za lica in pudre. Na senčila pa moramo biti še posebno pozorni, saj so oči najobčutljivejši del obraza.
Od 1 do 2 leti, nekatera več
Maskara: Vzdržijo le nekaj mesecev
Navadne maskare, ki so že skoraj izumrle, zdržijo okoli pol leta, vse tiste, ki trepalnice podaljšujejo, gostijo in jim dajejo videz umetnih, pa se bodo pokvarile še prej. Zato z njimi nikar ne varčujte. Od 3 do 6 mesecev