Nasveti

Pečeni paradižniki s špinačo

Jana
26. 5. 2010, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Posklusite nenavadno kombinacijo!

 

Za 4 osebe
Priprava: 45 minut
Pečenje: od 10 do 12 minut

Sestavine: 4 mesnati paradižniki (300 g) * sol * 40 g rozin * 600 g špinače ali blitve * 2 stroka česna * 2 žlici pinjol ali sončničnih semen * 2 žlici olivnega olja * 2 žlici masla * sveže mlet poper * 2 žlici sveže naribanega parmezana

Priprava: Paradižnike umijemo in obrišemo. Vsakemu pri peclju odrežemo majhen pokrov in ga izdolbemo z žlico. Notranjost osolimo, nato narobe obrnjene paradižnike postavimo na cedilo ali na plast kuhinjskega papirja, da odteče odvečna tekočina. Rozine namočimo v mlačni vodi, da se napnejo. Špinačo ali mlado blitvo očistimo in operemo. Česnova stroka olupimo in narežemo na podolgovate tanke koščke. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V ponvi brez maščobe prepražimo pinjole ali sončnična semena, da zlato zarumenijo. Pustimo, da počakajo. V kozici segrejemo olje in žlico masla ter počasi pražimo česen, da se zmehča in zadiši (ne sme pa porjaveti, sicer postane grenak). Dodamo špinačo, jo premešamo, nato pa dušimo približno 2 minuti v pokriti kozici na šibkem ognju, da se sesede. Tekočino, ki se nabere v kozici, odlijemo. Špinačo grobo sesekljamo. Primešamo ji odcejene rozine. Solimo in popramo. Primešamo pinjole (ali sončnična semena). S špinačnim nadevom napolnimo paradižnike. Na vrh potresemo parmezan in položimo kosme masla. Paradižnike damo v nepregoren pekač in postavimo v pečico. Pečemo jih od 10 do 12 minut. Ponudimo jih kot zelenjavno prilogo.

Nasvet: Ker so paradižniki sočni plodovi, se med pečenjem v pečici ne izsušijo, čeprav jim ne prilijemo tekočine. Postavimo pa jih kolikor mogoče tesno skupaj, da med pečenjem ne izpari preveč soka. Če se površina nadevanih paradižnikov prehitro in premočno zapeče, jih pokrijemo z alu folijo in spečemo do konca.