Nasveti

Krompirjeva nabodala z lososom

Jana
27. 5. 2010, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za poznospomladansko ali že poletno mizo.

Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Pečenje: 15 minut

Sestavine: 450 g lososovega fileja * 800 g majhnih novih krompirjev * sol * 1 limona * šopek rukole (50 g) * 50 g ovčjega sira (ali parmezana) v kosu * 7 žlic olivnega olja in 1 žlica olja za premaz nabodal * 3 žlice zelenjavne juhe iz kocke * poper * 8 lesenih nabodal.

Priprava: Krompirje temeljito skrtačimo pod tekočo vodo. V osoljenem kropu jih kuhamo 25 minut. Medtem umijemo limono in jo obrišemo. Ostrgamo za 1 žličko lupine. Iztisnemo sok. Lososa oplaknemo in popivnamo s papirnato brisačo do suhega. Razdelimo ga na 16 koščkov. Koščke pokapljamo z limoninim sokom in pustimo stati. Rukolo očistimo, umijemo in osušimo. Debela stebla odrežemo in zavržemo, liste sesekljamo. Sir naribamo. V visoki in ozki posodi zmešamo 5 žlic olivnega olja, rukolo, naribani sir, juho, sol ter poper. Sesekljamo s paličnim mešalnikom, da dobimo omako. Krompirje odcedimo in še vroče olupimo. Če so večji, jih prerežemo. Na lesene paličice natikamo menjaje krompir in losos. V teflonski ponvi segrejemo preostanek olja. Ražnjiče solimo in popramo. Na vročem olju jih v ponvi zlato rjavo zapečemo z vseh strani. Zložimo na krožnike, pokapljamo z omako iz rukole in ponudimo z zeleno solato.