Nasveti

Nadevani jajčevci po turško

Jana
1. 6. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pridih balkanske kuhinje.

Za 4 osebe
Priprava: 45 minut
Kuhanje: 60 minut

Sestavine: 4 jajčevci * sol * 2 čebuli * 2 paradižnika * 2 papriki * šopek peteršilja * žlička sladkorja * 3 stroki česna * 6 žlic hladno stisnjenega olivnega olja

Priprava: Jajčevce pri peclju olupimo, peclja pa ne odrežemo. Lupino nato odstranimo v podolgovatih progah, širokih od 3 do 4 cm. Vsak jajčevec po sredini podolžno globoko zarežemo, vendar ga ne prerežemo. Nato jih za pol ure položimo v osoljeno vodo. Medtem olupimo čebuli in ju narežemo na obročke. Paradižnika potopimo v vrelo vodo, oplaknemo z mrzlo vodo, olupimo in očistimo semenja. Nato ju grobo sesekljamo. Paprikama odstranimo semenje in belo notranjo kožico, nato ju narežemo na trakove. Peteršilj osmukamo s stebel in drobno sesekljamo. Vse sestavine damo v skledo, solimo in sladkamo. Dobro pregnetemo z rokami. Namočene jajčevce iztisnemo, z rokami razpremo zarezo in napolnimo s pregneteno zelenjavo. Položimo jih v kozico. Na vrh, na zarezo, damo preostalo zelenjavo. Česen olupimo, narežemo na tanke trakove in potaknemo v zelenjavni nadev. Olivno olje zmešamo z 2,5 dl vode in prelijemo jajčevce. V pokriti kozici jih postavimo na štedilnik. Na močnem ognju jih segrevamo 10 minut, nato jih 45 minut počasi dušimo na srednje močnem ognju. Pustimo, da se ohladijo v kozici. Ponudimo kot osvežujočo hladno zelenjavno jed.