Nasveti

Jagodova pita s hrustljavo skorjico

Jana
7. 6. 2010, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sočna in sveža sladica.

Za 1 pekač oziroma 20 kosov
Priprava: 30 minut
Pečenje: 35 minut

Sestavine: 320 g masla ali margarine * 300 g sladkorja * 2 vrečki vanilin sladkorja * 5 jajc * 500 g moke * 1 pecilni prašek * 1 kg jagod * 2 žlici sladkorja v prahu.

Priprava: Z električnim ročnim mešalnikom penasto umešamo 200 g masla, 200 g sladkorja in 1 vanilin sladkor. Mešamo, da se sladkorna zrnca razpustijo. Nato med mešanjem drugo za drugim dodajamo jajca. Pomešamo moko in pecilni prašek, mešanico pa presejemo na masleno zmes in rahlo premešamo, da dobimo gladko testo. Testo namažemo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Očistimo jagode in jih narežemo na četrtine. Z jagodami obložimo testo na pekaču. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Preostalo moko, preostalo maslo, 100 g sladkorja in 1 vanilin sladkor zgnetemo med prsti, da dobimo debele drobtine. Z njimi potresemo jagode na pekaču. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo pito na srednji rešetki pri 180 stopinjah od 35 do 40 minut. Pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Posipamo jo s sladkorjem v prahu in razrežemo. Po želji jo postrežemo s stepeno sladko smetano.

Nasvet: Jagodovo pito lahko spečemo tudi v več manjših modelčkih, čas pečenja potem nekoliko skrajšamo, ravnamo se po tem, da preverimo, kdaj se drobtine na površju zlato rjavo zapečejo.