Nasveti

Zdravila izbirajo družbo

Milka Krapež
7. 6. 2010, 20.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Američani imajo spletne strani, na katerih lahko preverijo, kaj smejo uživati z nekaterimi zdravili in česa ne. Pri nas nimamo ničesar niti približno podobnega. Po pravilih bi moral bolniku vse to razložiti zdravnik, v lekarni pa je na voljo še farmacevt. V resničnem življenju pa ljudje teh pomembnih informacij večinoma ne dobijo ne od prvega ne od drugega, razen če niso še posebno vztrajni.

Sedem minut, kolikor jih ima bolnik povprečno na voljo pri svojem zdravniku, je precej premalo, da bi lahko bolnik povprašal vse, kar ga zanima ali bi bilo dobro, da bi vedel. Na primer, ali je mogoče, da kakšna hrana izniči ali poveča delovanje zdravila, ki mu ga je zdravnik predpisal. To je namreč prav mogoče, oboje pa je lahko nevarno.

Američani imajo spletne strani, na katerih lahko preverijo, kaj smejo uživati z nekaterimi zdravili in česa ne. Pri nas nimamo ničesar niti približno podobnega. Po pravilih bi moral bolniku vse to razložiti zdravnik, v lekarni pa je na voljo še farmacevt. V resničnem življenju pa ljudje teh pomembnih informacij večinoma ne dobijo ne od prvega ne od drugega, razen če niso še posebno vztrajni.
Alkohol in grenivkin sok
In vendar strokovnjaki opozarjajo, da nekaterih zdravil ne bi smeli jesti z nekaterimi vrstami hrane, ker nastane interakcija, kar pomeni, da sestavine zdravil v družbi s hrano učinkujejo drugače ali imajo drugačno moč kot sicer. To je najbolj znano za alkohol. Alkoholne pijače ne sodijo v družbo z zdravili. Če jemljete katera koli zdravila, se morate alkoholnih pijač izogibati. Kajti utegne se zgoditi, da alkohol učinke zdravila poveča, zmanjša ali celo izniči. Znano je tudi, da z zdravili ne bi smeli piti grenivkinega soka. Manj natančno pa je znan seznam zdravil, s katerimi tega soka ne bi smeli piti. Poudariti je treba, da gre le za uživanje soka skupaj z zdravili, predvsem tistimi, ki znižujejo krvni tlak, in zdravili, ki jih dobijo bolniki po presaditvi organov (ciklosporin za preprečevanje zavrnitve organa). Ta zdravila v kombinaciji z grenivkinim sokom postanejo močnejša, kar pomeni, da so lahko neželeni stranski učinki hujši. Grenivkin sok tudi ni primeren zraven anksiolitikov – zdravil proti hudi anksioznosti in zaskrbljenosti –, zdravil proti malariji in tistih, ki zdravijo nespečnost.
Zdravila in zdravilne rastline
Sladki koren sodi med zdravilne rastline. Je sestavni del marsikatere recepture, ki jih ponuja naravno zdravilstvo. Toda bolniki, ki jemljejo zdravila za uravnavanje srčnega ritma in pri srčnem popuščanju, naj bodo zelo pazljivi in naj pred jemanjem katerega koli pripravka iz naravnih učinkovin oziroma zdravilnih rastlin preverijo, ali ni morda zraven tudi sladki koren (Glycyrrhiza glabra). Odsvetujejo ga tudi ljudem, ki jemljejo zdravila za zmanjšanje krvnega tlaka ali za odvajanje vode, ker lahko zmanjša učinkovanje teh zdravil.
Zanimivo je, da lahko s snovmi v zdravilih součinkuje tudi tako zelo priljubljena čokolada. Predvsem to velja za psihiatrična zdravila, ki jih jemljejo bolniki z depresijo, bipolarno motnjo in drugimi psihičnimi boleznimi oziroma motnjami. Vendar je to omejeno na uživanje zelo veliko čokolade. Če jo bolnik je v zmernih količinah in ne hkrati z zdravili (nekaj minut prej ali pozneje), ne bo čokolada nikomur škodila. Prav nasprotno.
Šentjanževka in vitamin E
Pozorni in previdni moramo biti tudi pri uživanju prehranskih dodatkov, ki jih tudi pri nas jemlje čedalje več ljudi. Dodatki, ki vsebujejo šentjanževko, so neprimerni za bolnike, ki jemljejo zdravila za zniževanje holesterola, za bolnike s srčnim popuščanjem in tiste, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi. Šentjanževka je znana po tem, da spodbuja delovanje jetrnih encimov, zato je mogoče, da poveča učinek omenjenih zdravil.
Bolniki, ki uživajo zdravila za redčenje krvi, ne smejo jesti prehranskih dopolnil z vitaminom E, ker se s tem poveča nevarnost za krvavitve. Na seznamu prehranskih dopolnil, ki lahko součinkujejo z zdravili, je tudi ginseng. Tudi tega naj bolniki, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, ne uživajo. Prav tako ga odsvetujejo bolnikom, ki jemljejo zdravila proti bolečinam iz skupine nesteroidnih protivnetnih zdravil. Veliko ljudi jemlje pripravke iz ginka bilobe, ki spodbuja delovanje možganov in izboljša spomin ter koncentracijo. Vendar je tudi pri jemanju teh pripravkov potrebna previdnost. Odsvetujejo jih bolnikom z epilepsijo, ki jemljejo zdravila proti krčem.
Neželeni stranski učinki
Precej pogoste so tudi interakcije, součinkovanje enega zdravila na recept z drugim oziroma več drugih zdravil hkrati. Součinkovanje se lahko zaplete pri presnavljanju zdravila. Mogoče je, da zdravilo spodbuja ali preprečuje delovanje encimov, ki so potrebni za presnovne procese v telesu. Zdravilo lahko vpliva tudi na absorpcijo drugega zdravila: jo preprečuje ali pospešuje oziroma povečuje. V strokovni reviji Clinical Infectious Diseases so raziskovalci iz Liverpoola ugotovili, da ima eden od 25 starejših odraslih zaplete zaradi medsebojnega učinkovanja zdravil. Druga raziskava, v kateri so pregledali tisoč bolnikov, ki so jih sprejeli na urgenci, je ugotovila, da je bilo 538 bolnikov izpostavljenih 1087 različnim medsebojnim učinkovanjem zdravil. 30 bolnikov je imelo zaradi neželenih stranskih učinkov resne zaplete (poročilo s spletnih strani Medline).
V Sloveniji je veliko bolnikov, ki uživajo več zdravil. Farmacevti pravijo, da jemanje več kot pet zdravil hkrati možnost za neželene stranske poveča za 80 odstotkov. In vendar več kot 100.000 bolnikov pri nas jemlje več kot pet zdravil hkrati. Kar 12.000 je takih, ki uživajo več kot deset zdravil hkrati; bolnikov, ki jemljejo več kot 15 zdravil hkrati, pa je že 3000.
Čeprav se večina bolnikov zanese na to, da zdravniki vedo, koliko zdravil jemljejo in tudi, katera so ta zdravila, je vendarle najboljši nasvet, da zares natančno preberejo navodila, ki so priložena vsakemu zdravilu. Posebno pozornost velja nameniti opozorilom, ki so prav tako vedno dodana. Vsako zdravilo je pametno hraniti v originalni škatlici, da ne pride do zamenjave. Preden si kupimo prehransko dopolnilo, se je prav tako dobro posvetovati, ali je jemanje tega primerno ali ne. Resnici na ljubo pa je treba priznati, da je pri nas malo zdravnikov, ki bi poznali prehranska dopolnila. Veliko več je takih, ki jih bodo avtomatično odsvetovali ali celo prepovedali, ne da bi jih sploh poznali. Tudi to je škoda za bolnika, saj bi marsikomu takšno zdravilo ali pripravek morda lahko koristil.