Nasveti

Nadevane paprike po italijansko

Jana
11. 6. 2010, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Italijani paprike nadevajo s sardelami!

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 20 minut

Sestavine: 4 paprike * 2 žemlji * 125 ml olivnega olja * šopek peteršilja * 4 sardelni fileji (vloženi v olje) * 2 stroka česna * 4 žlice naribanega parmezana * 2 žlici kaper * sol * poper

Priprava: Paprikam odrežemo pokrovčke, iz notranjosti pa odstranimo semenje in belo kožico. Žemljam ostrgamo skorjo, ohranimo le mehko sredico, ki jo nadrobimo v skledo. Fine žemeljne drobtine napojimo z 2 do 3 žlicami olivnega olja. Dodamo na drobno sesekljana peteršilj in česen. Sardelne fileje oplaknemo, osušimo s papirnato brisačo in nasekljamo. Skupaj z 2 žlicama naribanega sira in s kaprami primešamo drobtinam v skledi, da dobimo enakomeren nadev. Pikantno popramo in previdno solimo (ker so sardelni fileji precej slani). Postopoma in med mešanjem prilijemo 4 do 5 žlic olivnega olja. Z žlico olja namastimo nepregoren pekač. Nadev porazdelimo v paprike. Na vrh vsake potresemo pol žličke naribanega sira. Pokrijemo z odrezanimi pokrovčki. Paprike z vseh strani namažemo z malo olivnega olja. Pokončno jih postavimo v pekač. Damo v segreto pečico in pečemo 20 minut, da se paprike zmehčajo. Ponudimo tople kot prilogo k mesnim jedem ali ohlajene kot predjed ali samostojni prigrizek h kozarcu pijače.

Nasvet: Namesto sardelnih filejev lahko vzamemo tudi 100 g v olje vloženih sardin. Odcedimo jih, sesekljamo in pokapljamo z limoninim sokom.
Rumene paprike so blagega okusa in so pečene prej kakor zelene. Če polnimo zelene ali rdeče paprike, torej nekoliko podaljšamo čas pečenja in pričakujmo, da bo okus po papriki izrazitejši in nekoliko trpek.