Nasveti

Kako paniramo?

Jana
14. 9. 2010, 09.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če pravilno paniramo, ocvrte jedi niso premastne.

Ocvrtih jedi se drži slab glas, da so mastne in nezdrave. Toda če uporabimo za cvrenje kakovostno maščobo in če cvremo pri pravi temperaturi, ocvrte kose pa potem še odcedimo na zloženi papirnati brisači, si lahko vsaj kdaj pa kdaj privoščimo jedi, ki so hitro pripravljene in teknejo vsej družini ali pa tudi gostom. Ne pozabimo: ocvrte hrane naj bo manj, zato pa toliko več zelenjave ali solate, s katero dopolnimo obrok.

Meso, ribo ali primerno narezano zelenjavo najprej povaljamo v moki, da se jajce in drobtine potem bolje primejo. Odvečno moko otresemo. V globokem krožniku razžvrkljamo jajce in žlico ali dve mleka. Jajčni zmesi lahko kdaj pa kdaj dodamo pikantne sestavine za boljši okus: na primer malo gorčice, naribanega hrena ali paradižnikove mezge. Skozi jajce povlečemo pomokani zrezek (ali kar pač paniramo). Pazimo, da jajce prekrije vso površino. Le tako se bo ustvarila skorjica, ki prepreči maščobi, da bi se vpila v jed, in zaradi katere jed ostane sočna. Nazadnje povaljamo zrezek v drobtinah, ki jih na koncu malo pritisnemo, da se v enakomerni plasti primejo zrezka.  Nič za to, če zrezke paniramo kako uro prej, preden jih ocvremo, le do cvrenja naj potem počakajo na hladnem.

Skorjica z okusom
Zadnja plast pri paniranju so običajno krušne drobtine, tem pa lahko kdaj pa kdaj primešamo še kak dodatek. Pogosto pomešamo drobtine z naribanim parmezanom, kar da jedi posebno pikanten okus. Zelenjavo lahko na primer paniramo v drobtinah, pomešanih z na drobno narezano panceto. Tanke rezine pancete (75 g) sesekljamo in pomešamo s 150 g drobtin. Pred paniranjem premažemo zrezke z gorčico, šele nato jih povaljamo v moki, jajcu in mešanici drobtin. Zrezke lahko za spremembo paniramo namesto z drobtinami tudi z orehi. Za 4 zrezke zadostuje mešanica 150 g mletih orehov in 150 g mletih arašidov, dodamo pa ji tudi 2 žlici na drobno sesekljanega peteršilja. Zlasti za paniranje perutninskega mesa pa je primerna mešanica ananasa in kokosove moke. Za paniranje 4 zrezkov uporabimo mešanico 75 g dobro odcejenega in na drobno sesekljanega ananasa iz konzerve ter 200 g kokosove moke, ki jo uporabimo namesto običajnih drobtin.