Nasveti

Vložena paradižnikova omaka

Jana
14. 9. 2010, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Omaka se obdrži do 6 mesecev.

Priprava: 2 uri

Sestavine: 2 kg čvrstih, mesnatih in zrelih paradižnikov * 200 g čebule * 4 žlice olivnega olja * 4 stroki česna * 1 šopek origana * 2 žlici balzamičnega kisa * 2 žlički sladkorja * sol * poper

Priprava: Paradižnike na okroglem koncu križasto zarežemo, potopimo za nekaj trenutkov v vrelo vodo, nato jih odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Nastavek peclja izrežemo in zavržemo, paradižnike pa sesekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V široki kozici segrejemo olivno olje in med mešanjem počasi pražimo čebulo, da postekleni. Stremo česen in ga primešamo. Dodamo paradižnike, premešamo in pustimo, da vse skupaj zavre. Na zmernem ognju kuhamo paradižnike v nepokriti kozici 1 uro in vmes večkrat premešamo. Dodamo osmukane in sesekljane lističe origana in kuhamo še 30 minut. Pikantno začinimo s soljo, poprom in balzamičnim kisom. Vrelo omako nalijemo v čiste kozarčke, zapremo s pokrovi na navoj in postavimo za 5 minut narobe obrnjene na kuhinjsko krpo ali plast časopisnega papirja. Tako kot marmelada se tudi paradižnikova omaka bolje obdrži v kozarčkih, v katerih ustvarimo brezzračni prostor, ko jih postavimo narobe.

Nasvet: Ohlajene kozarce shranimo v hladni in temni shrambi. Omaka se obdrži do 6 mesecev, uporabimo jo za pripravo pice ali pa jo ponudimo k pečenemu mesu.