Ljudje

Triumf železnega Boruta

M.B.
15. 9. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Da imamo predsednika vlade, ki dobro in rad skrbi zase ter za svoje telo, vemo že dolgo. Podrobnosti o svojem asketskem, za koga tudi neobičajnem športnem življenju namreč ni prav nič skrival.

Da imamo predsednika vlade, ki dobro in rad skrbi zase ter za svoje telo, vemo že dolgo. Podrobnosti o svojem asketskem, za koga tudi neobičajnem športnem življenju namreč ni prav nič skrival. Pred časom smo iz hrvaškega časopisa izvedeli, da se po novem ukvarja tudi z boksom, a so iz njegovega kabineta našo radovednost odgnali s skopim pojasnilom, da to počne zgolj ljubiteljsko, rekreativno. Razočarani (si predstavljate, premier boksar, kakšen izziv za karikaturiste!) smo ga spet zaslišali, ko je nedavno premagal kočevski triatlon. Vidno utrujen, a dokaj zdržljiv, se sicer ni uvrstil najvišje, toda pri triatlonu pač ne gre za mesta; premagati moraš sebe. Lahko si samo želimo: ko bi mu le uspelo premagati še kaj drugega!

Ni kaj, druge države nam lahko zavidajo: koliko pa jih še premore premierja, ki po napornem urejanju razmer v državi takole na videz mimogrede odteče še triatlon? No, v kočevskem preizkusu je šlo za sprint triatlon, 750 metrov ali en krog plavanja v jezeru, 20 kilometrov kolesarjenja in pet kilometrov teka. Ni ravno triatlon jeklenih, mačji kašelj pa tudi ne.
Zakaj vendar triatlon, ko bi pa lahko umirjeno vihtel palico za golf kje v senci dreves in v uglajeni družbi, namesto da se je gnetel v množici preostalih udeležencev v Kočevju? Takole nam je odgovoril: »Vnovična udeležba na odprtem državnem prvenstvu v triatlonu v Kočevju je bila zame simbolne narave. Čeprav sem na skrivaj gledal tudi na uro in rezultat, je bilo vendarle najpomembneje, da sem bil tam in na cilju. V bistvu je šlo za vrnitev k športu, ki je veliko več kot samo običajna rekreacija. Zahteva treninge v plavanju, kolesarjenju in teku, in kar je najbolj odločilno, zahteva popolnoma ves razpoložljiv prosti čas. Če prištejete še primeren način prehrane, je odločitev za tekmovanje v triatlonu odločitev za zelo asketsko življenje. Postavi se vprašanje čemu, zakaj tako? V letih službenih in športnih obveznosti sem spoznal, da to dvoje proizvede dve različni vrsti utrujenosti, ki ena drugo izničita. Paradoksalno je, da se, če napadeš poklicno utrujenost s športno, odpočiješ. Vem, da to zveni zelo neprepričljivo, vendar je treba poskusiti. Pri čemer je treba biti zelo dosleden in vztrajen, sicer se ta čudna matematika ne izide.«

Več v Jani št. 37, 14.9.2010