Nasveti

Pikantna slivova omaka

Jana
14. 9. 2010, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V kozarčkih se obdrži približno tri mesece.

Za 3 kozarce
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 2 uri

Sestavine: 3 kg zrelih, aromatičnih sliv * 1,5 kg sladkorja * 6 dcl rdečega vinskega kisa * 4 žlice soli * 1 žlica kajenskega popra * 15 nageljnovih žbic * 2 žlici mletega ingverja * 1 žlica sveže mletega popra.

Priprava: Slive oplaknemo in izkoščičimo. V velikem loncu pristavimo sladkor in ga na zmernem ognju segrevamo, da se razpusti in nato tudi svetlo karamelizira. V sladkor damo slive, prilijemo kis, dodamo sol, kajenski poper, ingver, poper in nageljnove žbice. Dobro premešamo. Na srednje močnem ognju in v loncu brez pokrova kuhamo 2 uri, vmes pa pogosto premešamo. Slive s tekočino vred pretlačimo skozi grobo cedilo ali pa z ročnim strojčkom. Še vročo omako napolnimo v kozarce, te pa takoj zapremo s pokrovčkom na navoj. Kozarce postavimo narobe obrnjene na kuhinjsko krpo in pustimo, da se omaka počasi ohladi.

Nasvet: Vkuhana slivova omaka se obdrži približno 3 mesece. Ponudimo jo kot dodatek k mesu, popečenem na hitro, divjačini, pastetam in perutnini.