Nasveti

Omleta s stročjim fižolom

Jana
30. 9. 2010, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Jesenska poslastica.

 

Za 2 osebi
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 150 g stročjega fižola * sol * 100 g češnjevih paradižnikov * 75 g sira feta * 4 jajca * 4 žlice sladke smetane * sveže mleti poper * 1 žlica olja * 1 žlica masla * pol šopka drobnjaka * grobo mleti poper.

Priprava: Fižol obrežemo na konceh, oplaknemo in skuhamo v osoljenem kropu, vendar ne preveč – pod zobmi naj bo še nekoliko čvrst. Odcedimo ga na cedilu, oplaknemo z mrzlo vodo (da ustavimo kuhanje) in pustimo, da se odteče. Paradižnike prerežemo na polovice. Sir feta nadrobimo. Zmešamo jajca in sladko smetano, solimo in popramo. V teflonski ponvi segrejemo polovico olja in polovico masla (1 žlica maščobe). Na maščobo zlijemo polovico jajčne zmesi in pečemo 2 minuti, da omleta zakrkne. Nato jo obložimo s polovico fižola, paradižnikov in sira feta. Sestavine enakomerno porazdelimo po površini omlete. Ponev pokrijemo s pokrovom in pečemo omleto na zmernem ognju še 5 minut, da zakrkne. Previdno jo preložimo iz ponve na krožnik – ponev nagnemo, da omleta zdrsne na krožnik – in postavimo na toplo. Enako spečemo še drugo omleto. Omleti potresemo z narezanim drobnjakom in z grobo mletim poprom. Ponudimo s solato in črnim kruhom.

Nasvet: Namesto svežega stročjega fižola lahko uporabimo tudi zamrznjen stročji fižol.
Namesto omlete v ponvi pa lahko pripravimo tudi v pečici zapečena jajca s stročjim fižolom. Za 4 osebe potrebujemo 400 g stročjega fižola, ki ga obrežemo in skuhamo v osoljeni vodi. Odcedimo ga, ko je še nekoliko čvrst pod zobmi. V skledi stepemo 6 jajc, 8 žlic mleka, na kockice narezan polpekoči feferon (ali navadno papriko, če nam ni do pikantnega okusa), 30 g naribanega parmezana, sol in poper. Z maslom ali margarino namastimo 4 modelčke za narastke. Na dno naložimo stročji fižol, na vrh pa zlijemo jajčno zmes. Pečemo v ogreti pečici pri 200 stopinjah od 20 do 25 minut. Ponudimo s svežim kruhom.