Nasveti

Ocvrti ribji file z zelenjavo

Jana
1. 10. 2010, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za 4 osebePriprava: 25 minutKuhanje: 15 minut Sestavine: 2 čebuli * 2 bučki * 4 paradižniki * pol šopka timijana * 600 g ribjega fileja (na primer lososa) * od 2 do 3 žlice limoninega soka * sol + poper * 2 jajci * od 2 do 3 žlice mleka * moka za paniranje * 50 g naribanega parmezana * 100 g drobtin * od 5 do 6 žlic olivnega olja * od 1 do 2 žlici masla.

Priprava: Čebuli olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na rezine. Bučki umijemo, obrežemo in narežemo na kolesca. Paradižnike položimo za pol minute v vrelo vodo, nato jih prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in narežemo na četrtine. Timijanu osmukamo listke in jih sesekljamo. Ribo oplaknemo z mrzlo vodo in popivnamo s papirnato brisačo do suhega. File narežemo prečno na 2 cm široke pramene, te pa na 5 cm dolge kose. Pokapljamo z limoninim sokom, solimo in popramo. Jajci razžvrkljamo z mlekom. Ribje koščke povaljamo najprej v moki, nato v stepenem jajcu in nazadnje v mešanici drobtin in parmezana. V kozici segrejemo od 2 do 3 žlice olja. Na olju popražimo čebulo, nato dodamo bučke in paradižnik ter dušimo približno 5 minut. Začinimo s soljo, poprom in timijanom. V ponvi segrejemo preostanek olja in maslo. Na maščobi cvremo po porcijah panirane koščke ribjega fileja, da v približno 2 minutah zlato porjavijo. Poberemo jih iz ponve in odcedimo odvečno maščobo na papirnati brisači. Ocvrte ribje fileje ponudimo z dušeno zelenjavo, za prilogo pa pripravimo dušen riž ali krompirjev pire.