Nasveti

Cimetova zmrzlina

Jana
31. 12. 2010, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sladica, ki da poseben čar praznični mizi.

Za 4 osebe
Priprava: 60 minut
Zamrzovanje: najmanj 4 ure

Sestavine: 2 dl mleka * 1 paličica cimeta * 4 rumenjaki * 120 g sladkorja * 400 g sladke smetane za stepanje * mleti cimet za posipanje.

Priprava: Mleko s cimetovo paličico pristavimo, počasi segrevamo, da zavre, nato pa odstavimo, pokrijemo in pustimo stati 30 minut. Mleko ponovno pristavimo, da zavre, odstavimo in odstranimo cimet. V skledi umešamo rumenjake in sladkor. Z električnim ročnim mešalnikom stepamo najmanj 5 minut, da je zmes belkasta in naraste. Med mešanjem nato v tankem curku prilivamo cimetovo mleko. Zlijemo nazaj v lonec, pristavimo na štedilnik in med mešanjem z leseno kuhalnico počasi segrevamo, da se cimetovo mleko kremasto zgosti. Pazimo, da mleko ne zavre, saj bi se rumenjaki sicer sesirili. Odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Stepemo sladko smetano in jo postopoma, po porcijah, rahlo zamešamo med ohlajeno cimetovo kremo. Model škatlaste oblike (prostornina 7 dl) obložimo s prozorno folijo. Napolnimo ga s smetanovo kremo. Za najmanj 4 ure, še bolje pa čez noč, postavimo v zamrzovalnik. Preden zmrzlino ponudimo, jo vzamemo iz modela in pustimo, da se rahlo odtali. Narežemo na centimeter debele rezine, te pa posipamo s cimetom in ponudimo. Zraven lahko postrežemo vložene brusnice ali čokoladni preliv.