Nasveti

Od izobrazbe do preobrazbe

Jana
3. 1. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

»Sem upokojenka, vdova, mama hčerke Mateje, ki je letos praznovala 40. rojstni dan. Zato sem jo želela presenetiti z nečim posebnim.

Mateja Bajc

»Sem upokojenka, vdova, mama hčerke Mateje, ki je letos praznovala 40. rojstni dan. Ob tej priložnosti sem jo želela razveseliti, a so moji prihodki zelo skromni. Zato sem jo želela presenetiti z nečim posebnim, nečim, kar bi ji seglo do srca in bilo neprecenljivo. Vesela sem, da mi je to uspelo, in ste mojo Matejo povabili na preobrazbo. Ob tej priložnosti sem ji v voščilnico zapisala, da ni dovolj izobrazba, da je potrebna tudi preobrazba,« je ganjena povedala Duša Bavec iz Starega trga pri Ložu.

Ta srčna mama je od začetka leta tuhtala, kako bi presenetila hčer. Do avgusta, ko je praznovala okroglo obletnico, ji je uspelo popolno presenečenje. Ko je Mateja, mama treh otrok, sicer pa diplomirana ekonomistka, ki je zaposlena v podjetju v Ložu, prišla na preobrazbo, je bila tega zelo vesela. »Moja mama se je v življenju vedno trudila, da bi mi dajala čim več. Vesela sem, ker mi je dala prave življenjske vrednote in vso ljubezen, kar si jo lahko želim,« je povedala Mateja, ki ni tako pogumna, da bi se upala sama prijaviti na preobrazbo. »V revijah ali na televiziji vedno občudujem polepšane ženske, a si nikoli nisem upala pomisliti, da bi bila med njimi,« je bila iskrena ta ženska, ki je končala srednjo ekonomsko šolo v Postojni. »Takrat ni bilo velike izbire. Lahko bi se odločila še med frizersko in zdravstveno, a mi je bila ekonomska najbliže. Nato sem se zaposlila, z možem sva si ustvarila družino in drug za drugim so prišli otroci. Pri treh mi ni nikoli dolgčas. Predvsem pa sem v teh petnajstih letih, kolikor jih ima najstarejši, precej izpilila kuharsko znanje. Imam srečo, da radi jedo, kar jim pripravim. In tako mi je tudi kuhanje v veliko veselje,« je pripovedovala. Sicer pa jo zanima veliko stvari. Rada bere, še raje pa bi potovala, a so to za zdaj na žalost le sanje. »Z možem bova počakala, da otroci zrastejo in da bova poplačala kredite za hišo, nato pa bo čas tudi za naju ter najine želje.«
Ker je razpeta med službo in razvažanjem otrok po obveznostih, se najbolje počuti v kavbojkah in trenirki. Mama jo včasih okara, pravi, da ima odgovorno službo in se mora bolj urediti. Zato je v mami tudi tako dolgo zorela želja, da bi hčer uredili od nog do glave. »Ko sem odhajala k vam v Ljubljano, je najmlajšega zjutraj kar izstrelilo iz postelje, tako nestrpen je bil, kakšna bom, ko me boste polepšali. Mudilo se mu je v vrtec, saj je vedel, da ga bom prišla iskat čisto drugačna. Vsa otroška, pa tudi moja in mamina pričakovanja ste presegli. Hvala vam in moji mami, da ste mi to omogočili,« je dejala presrečna Mateja.

Nasvet frizerja in mojstrice ličenja
»Frizerja obiščem na dva do tri mesece. A ne zato, ker bi bil to prevelik strošek,  temveč zato ker dajem prednost vsemu drugemu. Tako je tudi s časom zase. Kaj je že to? Nič ga ne pogrešam. Od življenja vzamem tisto, kar mi ponuja, in to izkoristim. Zato sem bila tudi tako vesela preobrazbe,« je povedala Mateja, ki je na spreminjanje prišla s precejšnjim narastkom na laseh. Frizerka Aleksandra jo je pobarvala z nežno bakreno, ki se lepo ujame z njenima poltjo in barvo oči. Postrigla jo je asimetrično, pri čemer je bila pozorna na Matejine naravno skodrane lase, in ji naredila frufru, ki se diagonalno spušča proti daljši strani las.
Mateja je priznala, da se le redko liči. Običajno se ji mudi v vrtec in v šolo, tako da se zjutraj le na hitro uredi: umije, obleče in počeše ter seveda poskrbi za otroke. Vizažistka ji je s tekočim pudrom in korektorjem prekrila podočnjake, oblikovala obrvi, oči pa osenčila z zemeljskimi toni. Ličnice ji je poudarila z rjavkasto rdečim odtenkom, enak odtenek ji je nanesla tudi na usta.

 

Tekst:                         Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto:                          Mateja Jordovič Potočnik
Ličenje:                       Manca Maselj
Stilistka:                      Saša Prelesnik
Pričeska:                     Aleksandra Struga za Alexhairbodyline, Trg republike – Pasaža Maximarketa, Ljubljana
Lasna kozmetika:          z.one
Oblačila:                      Pulover Olsen, jopič S Oliver, nakit Antonello Serio / vse Nama

 

Jana št. 52, 28.12.2010