Nasveti

Popečena polenta z orehi

Jana
3. 1. 2011, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hitro pripravljena priloga k dušenim mesnim jedem.

Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Pečenje: 10 minut

Sestavine: 250 g instantnega koruznega zdroba za polento * 75 g lešnikov * 75 g orehov * 2 žlici masla * 1 žlička olja.

Priprava: Pristavimo 7,5 dl osoljene vode, da zavre. Med mešanjem vsipamo v vodo koruzni zdrob. Na šibkem ognju in med mešanjem kuhamo polento 5 minut. Nazadnje ji primešamo mlete dišave za medenjake – da ohranijo čim več arome. Primešamo tudi žlico masla. Sesekljamo orehe in lešnike, oboje primešamo kuhani polenti. Pustimo, da se malo ohladi. Polento naložimo na kos aluminijeve folije, oblikujemo podolgasto klobaso in jo zavijemo v folijo, da obdrži obliko. Postavimo čez noč v hladilnik. Polento narežemo na kot prst debele rezine. V ponvi segrejemo mešanico masla in olja ter popečemo polentne rezine z obeh strani. Pečemo jih po porcijah, z vsake strani od 4 do 5 minut, da zlato porjavijo.

Nasvet: Popečene rezine polente so hitro pripravljena priloga, ki se prilega k dušenim mesnim jedem, na primer h golažu, k divjačini ali pečenki. Če obložimo rezine s sirom, jih zložimo v pomaščen pekač in v pečici zapečemo, da se sir razleze, pa jih lahko ponudimo tudi kot samostojno brezmesno jed. Zraven se prilega solata.