Nasveti

Jagnječji maroški krožnik - tajina

Jana
7. 1. 2011, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če smo s počitnic v Maroku prinesli njihovo značilno tajino, torej krožnik s pokrovom, jed lahko postrežemo v njej, saj je to maroška specialiteta.

Za 6 oseb
Priprava: 30 min
Kuhanje: 1 uro in pol
Sestavine: 1,2 jagnječjega plečeta (brez kosti) + 2 paradižnika + 3 srednje velike čebule + 125 g črnih oliv + 2 stroka česna + 3 žlice olivnega olja + žlička mlete kumine + žlička mletega cimeta + žlička mletega koriandra + sol + poper + voda za zalivanje + 1 vejica peteršilja + 3 krhlji (bio) limone.
Priprava: Paradižnik za 10 sekund potopimo v vrelo vodo in olupimo. Nato ga zelo na drobno narežemo. Olupimo in na drobno nasekljamo čebulo. V kozici jo na polovici olja prepražimo in prihranimo za kasneje.
Meso narežemo na kose kot za golaž in jih popopramo. Na preostalem olju jih v večji ponvi na vročem ognju na hitro popečemo in zmanjšamo ogenj.  Dodamo koriander, kumino in cimet ter vse skupaj dobro zmešamo.
Vmešamo prepraženo čebulo. Dodamo na majhne krhlje narezano limeto, olive in sesekljani česen. Do polovice dolijemo vode, solimo, pokrijemo in kuhamo 1 uro in pol, dokler meso ni zelo mehko. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo limonine krhlje in peteršilj.
Postrežemo s kuhanim krompirjem ali kuskusom, ki ga skuhamo po navodilih.
Nasvet: Če smo s počitnic v Maroku prinesli njihovo značilno tajino, torej krožnik s pokrovom, jed lahko postrežemo v njej, saj je to maroška specialiteta. Pred uporabo jo pogrejemo v pečici.