Nasveti

Žepki z mesnim nadevom

Jana
12. 1. 2011, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mesni nadev lahko zamenjamo s sirovim!

Za 20 kosov
Priprava: 25 minut
Pečenje: 20 minut

Sestavine: 4 posušene marelice * 1 mlada čebula * 1 strok česna * košček rdeče paprike * 450 g zamrznjenega listnatega testa * 200 g mlete govedine * sol * pol žličke mletega koriandra * četrt žličke cimeta * 1 rumenjak * 1 žlica mleka * 2 žlici sezamovega semena (po želji).

Priprava: Marelice na drobno sesekljamo. Mlado čebulo očistimo in jo celo narežemo na tanke obročke. Papriko narežemo na drobne kockice, česen olupimo in stremo. Listnato testo razvaljamo na pomokani delovni površini v tanko ploščo, to pa z ostrim nožem narežemo na pravokotnike. Pustimo, da počiva. V skledi zmešamo mleto meso in vse sesekljane sestavine, solimo in dodamo začimbe. Pregnetemo, da dobimo enotno mesno zmes. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Iz mesne zmesi oblikujemo 20 kot oreh velikih kroglic. Kroglico položimo na eno polovico pravokotnika iz testa. Preganemo testo in pokrijemo nadev z drugo polovico pravokotnika. Robove žepka, ki nastane, dobro stisnemo. Potlačimo jih tudi z vilicami, da nastane vzorček in se testo res dobro sprime. Z mesom napolnjene žepke zložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. V skodelici razžvrkljamo rumenjak in mleko. S čopičem namažemo žepke z jajčnim mlekom. Po želji žepke tudi potresemo s sezamom. Pekač postavimo v vročo pečico in pečemo žepke 20 minut. Teknejo mlačni ali ohlajeni.

Nasvet: Namesto z mesnim nadevom lahko pripravimo žepke s sirovim nadevom, ki ga pripravimo tako: nadrobimo 200 g fete, dodamo 10 na drobno sesekljanih oliv, nekaj sesekljanih suhih paradižnikov, vloženih v olje, poper in origano. Dobro premešamo. Slastni so tudi žepki s špinačnim nadevom, ki ga pripravimo tako: 250 g odtaljene globoko zamrznjene špinače (v listih) dobro iztisnemo in na grobo sesekljamo. Solimo in popramo. Mocarelo (1 hlebček) na drobno sesekljamo in skupaj z 2 žlicama pinjol primešamo špinači. Za spremembo pripravimo žepke z nadevom iz dimljenega lososa. Nadev: 150 g dimljenega lososa narežemo na tanke pramene in zmešamo z enim ohlajenim in na kockice narezanim kuhanim krompirjem, z 2 žlicama kisle smetane in 1 žličko sesekljanega kopra. Ali pa polnimo žepke z jetrnim nadevom: z vilicami zmešamo 200 g grobo zrnate jetrne paštete, 1 žlico na drobno sesekljanih zrn zelenega popra in 2 žlici šerija.