Nasveti

Upanje za ljudi brez las

Andreja Comino
12. 1. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tisti, ki nimamo nobenih težav z lasmi, le težko razumemo stisko in zadrego ljudi, ki so zaradi bolezni izgubili najopaznejši del telesa. Nekateri razredčene lase prikrivajo s kapami ali klobuki, drugi poskušajo plešo prikriti s česanjem las v slogu Donalda Trumpa, tretji pa posegajo po lasuljah ali lasnih vložkih.

Tisti, ki nimamo nobenih težav z lasmi, le težko razumemo stisko in zadrego ljudi, ki so zaradi bolezni izgubili najopaznejši del telesa. Nekateri razredčene lase prikrivajo s kapami ali klobuki, drugi poskušajo plešo prikriti s česanjem las v slogu Donalda Trumpa, tretji pa posegajo po lasuljah ali lasnih vložkih. Tem že dobrih 25 let pomaga Meta Ipavec, ki ima že dolgo frizerski salon v Škofji Loki, nedavno pa je v Ljubljani odprla lokal, kamor zahajajo vsi tisti, ki se želijo znebiti zadrege z redkimi lasmi. 

Meta Ipavec je po poklicu frizerka. Verjetno bi se tudi sama posvetila le urejanju pričesk, če ne bi njena mama v srednjih letih začela izgubljati las. »Zdravniki niso nikoli ugotovili natančnega vzroka, zakaj se je to zgodilo. Menda je bilo zaradi obolenja ščitnice. Ne samo da je bila opazno plešasta, bilo je tudi neprijetno, saj je morala tako poleti kot pozimi nositi pokrivalo. Poleti zato, da se je zaščitila pred sončnimi opeklinami, pozimi pa, da se je zaščitila pred mrazom. Vremenski vplivi so še pospešili izpadanje las. Mama me je naučila veliko o tem, kako ljudje dojemajo to hibo. In ker ni želela biti  brez las, sem se lotila iskanja primernega vložka,« se spominja Meta. V tistih letih jih je videla veliko, saj je potovala po Italiji, Avstriji, Nemčiji in Španiji ter raziskovala nove možnosti. Z vložki je pomagala številnim ljudem.
Naj bo neopazno. Bila je med prvimi, ki so podaljševali lase. Delala je tudi računalniške simulacije pričesk, saj je želela, da bi bile njene stranke kar se da zadovoljne z njenimi storitvami. »Za vsako sem si vzela čas in se ji posvetila,« pravi. Mnogi med njimi le težko spregovorijo, zakaj so izgubili lase. Najpogosteje se to zgodi zaradi kemoterapije, hormonskih težav, stresa, uživanja zdravil, avtoimunske bolezni alopecije in drugega. »Z leti ženske izgubljajo čedalje več las, najbrž zaradi mene. Jih pa ne izgubijo vse enako: ene imajo razredčene samo na sprednjem delu – na temenu, kar je najpogosteje in tudi najopazneje, hkrati pa tudi zelo moteče,« razlaga in dodaja, da je v vseh teh letih, kolikor se ukvarja z urejanjem pričesk, našla različno kakovostne lasne vložke različnih podjetij, ki pa niso bili najboljši. »To pa zato, ker so bili lasje indijskega porekla, moteč je bil tudi način pripenjanja, na vložku je bila prevelika gostota las. Takšni vložki so bili opazni, stranke z njimi niso bile zadovoljne. Nevšečno je bilo tudi to, da so se vložki zelo krčili,  saj je bila podlaga izdelana iz bombaža. Povsem zadovoljna sem bila šele, ko sem odkrila nemškega proizvajalca lasnih vložkov GFH, ki se izključno ukvarja samo z lasnimi nadomestki.«

Več v Jani št.2, 11.1.2011