Nasveti

Čudežni ameriški slamnik

Milka Krapež
19. 1. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ena od rastlin, ki so jo domorodci v Severni Ameriki, Indijanci, verjetno uporabljali stoletja, preden smo jo spoznali v Evropi, je ameriški slamnik, natančneje Echinacea purpurea, škrlatni ameriški slamnik, saj obstaja nekaj vrst te rastline.

Ena od rastlin, ki so jo domorodci v Severni Ameriki, Indijanci, verjetno uporabljali stoletja, preden smo jo spoznali v Evropi, je ameriški slamnik, natančneje Echinacea purpurea, škrlatni ameriški slamnik, saj obstaja nekaj vrst te rastline. Indijanci so jo uporabljali pri različnih boleznih, v Evropi pa se že nekaj desetletij uporablja za krepitev imunskega sistema.

V prvi polovici prejšnjega stoletja, ko so odkrili penicilin, je človeštvo sprejelo antibiotike kot čudežno zdravilo. Zakaj smo ljudje še danes tako zelo »navezani« nanje, morda pojasni dejstvo, da prej ni bilo zdravila, ki bi ga zelo bolan človek (s pljučnico, na primer) nekaj časa jemal in bi se popolnoma pozdravil. Pred odkritjem antibiotikov so ljudje umirali za boleznimi, ki jih danes medicina z antibiotiki povsem pozdravi. Zato so postali v človekovi zavesti čudežno zdravilo in taki tudi ostali. Zaradi tega marsikdo še danes pričakuje, da mu bo zdravnik predpisal antibiotike, če kiha, kašlja ali smrka, če ga boli grlo ali pa če mu okužba povzroča prebavne motnje. Marsikateri bolnik je prepričan, da zdravnik, ki mu noče predpisati antibiotikov, ni dober zdravnik. Vendar je to zelo daleč od resnice. Dober zdravnik vam bo predpisal samo zdravila, ki jih v resnici potrebujete. Tudi če so še tako dobra, so sintezna zdravila vendarle breme za naše telo in nam vedno lahko z neželenimi učinki pokažejo zobe.

»Strup« za viruse
Problem je, da veliko okužb povzročajo virusi, antibiotiki pa so zdravila za okužbe z bakterijami, pri virusih nimajo moči. Če človek z virusno okužbo uživa antibiotike, je to tako, kot če bi se zdravil z »blaževim žegnom«, kakor pravijo. Za povrh si s tem delamo škodo, saj se lahko bakterije prilagodijo antibiotikom, se spremenijo tako, da so odporne proti njim, in ko jih v resnici potrebujemo, bakterijam niso več kos. Proti virusom torej antibiotiki nič ne pomagajo.
Med učinkovitimi zdravili, ki nam bodo pomagala pri virozah, je prav ameriški slamnik. Z nekaj članki v uglednih medicinskih revijah v zadnjih letih so poskušali zanikati koristnost učinkovin v ameriškem slamniku, vendar pa so znanstveniki pozneje ugotovili, da so bile raziskave, na katerih so temeljili ti članki, tako ali drugače dvomljive. Strokovnjaki z univerze v Zürichu so nesporno dokazali, da učinkovine iz ameriškega slamnika spodbujajo človekov imunski sistem, učinkujejo protivirusno in tudi protivnetno. To je potrdil tudi britanski specialist za bolezni dihal, prof. Sebastian L. Johnston z Imperial Collegea v Londonu.

Kaj izbrati?
Seveda pa je res, da niso vsi izdelki iz ameriškega slamnika enako kakovostni. Najbolje je izbrati tiste, ki so registrirani kot zdravilo, saj to pomeni, da je moral proizvajalec dokazati njihovo učinkovitost, kakovost in varnost enako, kot to velja za zdravila. V Sloveniji imamo dva izdelka iz ameriškega slamnika, ki sta registrirana kot zdravilo (immunal in echinaforce). Omenjeni raziskavi sta bili narejeni s švicarskim zdravilom echinaforce.  Zakaj je to tako pomembno? Zdravilo iz ameriškega slamnika je zelo dobro raziskano. Znan je tudi mehanizem učinkovanja sestavin v alkoholnem izvlečku (kupimo lahko kapljice ali  tablete). Raziskave so dokazale, da učinkovine iz ameriškega slamnika vplivajo na vnetne procese in s tem zmanjšujejo bolezenske težave, ki jih ima okuženi. Dokazano je tudi učinkovanje proti virusom influence (gripe) in številnim drugim virusom. V eni od novejših raziskav pa so dokazali tudi, da snovi v škrlatnem ameriškem slamniku učinkujejo protibakterijsko, saj so onemogočile delovanje bakterij, kot so Streptococcus pyogenes, Hemophilus influenze, nekaterih legionel ter še nekaterih drugih bakterij. Za človeka, ki se je okužil, to pomeni, da bo ob rednem jemanju zdravila iz ameriškega slamnika njegova bolezen trajala krajši čas in da bodo znaki milejši. Če pa začnemo zdravilo jemati na začetku, ko čutimo zgolj nelagodje, lahko dosežemo, da se bolezen sploh ne bo popolnoma razvila, in se s tem izognemo nadležnim težavam.
Za kakovost zdravila rastlinskega izvora je tudi pomembno, kako je pridelana rastlina, iz katere je zdravilo. Pridelava mora biti čim naravnejša, poleg tega mora »zrela« rastlina vsebovati ustrezno količino učinkovin v najprimernejšem razmerju. Ekološka pridelava je ena od sodobnejših zahtev za kakovost, ki pa jo dosegajo le redki, saj so seveda stroški take pridelave bistveno višji. Proizvajalci morajo imeti tudi ustrezen certifikat, da je bila rastlina pridelana ekološko, se pravi brez umetnih gnojil, pesticidov in druge kemije. Enaka rastlina, uporabljena za dva izdelka, še ne pomeni, da sta ta dva izdelka enake kakovosti. Pomemben je namreč tudi postopek predelave, se pravi, kaj se z rastlino dogaja od trenutka, ko jo odrežejo. Če nekje stoji, zgolj vržena na kup, z vsakim trenutkom izgublja svojo vrednost. Vsaka rastlina začne takoj, ko jo odrežemo, gniti, s čimer izgublja koristne snovi, ki jih vsebuje. Zato je pomembno, da gre rastlina, iz katere se prideluje zdravilo, v predelavo takoj, ko jo pripeljejo s polja. In tudi ko pride v predelavo, je pomembno, koliko rastlin mora biti za določeno količino alkohola (v tem primeru), kako dolgo traja postopek, da je izvleček pravšnji in da ima primerljiv učinek.
Glede na to, da imamo v naših trgovinah, lekarnah in specializiranih prodajalnah na voljo množico »naravnih« dodatkov, ki naj bi nam pomagali ohranjati zdravje, in da ti dodatki večinoma niso prav poceni, je pametno, da se potrudimo in najdemo izdelek, ki je resnično dober in nam bo res pomagal. Ko se o tem prepričamo, je pametno vztrajati pri  njem in se ne pustiti premamiti oglasom, ki velikokrat obljubljajo nemogoče.