Nasveti

Lepotni test

Jana
24. 1. 2011, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Preverite, koliko veste o lepotilnih izdelkih in sestavinah, ki so v njih, koliko od tistega, kar vas je mama učila, še drži in ali je kozmetika, ki jo imate doma, sploh prava za vašo kožo.

Preverite, koliko veste o lepotilnih izdelkih in sestavinah, ki so v njih, koliko od tistega, kar vas je mama učila, še drži in ali je kozmetika, ki jo imate doma,  sploh prava za vašo kožo.

1. Kaj je antioksidant?
a) Učinek, ki ga ima izdelek.
b) Ena izmed sestavin izdelka.
c) Negovalni izdelek.

2. So emolienti sestavina skoraj vsakega negovalnega izdelka?
a) Da.
b) Ne.

3. Ginko biloba
a) je primeren za nanos naravnost na kožo.
b) deluje protivnetno.
c) spodbuja tvorbo kolagena.

4. Mineralna olja so slaba za kožo.
a) Res je.
b) Ni res.

5. Vlažilne kreme preprečujejo nastanek gub.
a) Res je.
b) Ni res.

6. Kaj od naslednjega NE drži?
a) Vremenske razmere povzročajo suho kožo.
b) Pomanjkanje vlage v koži povzroča suho kožo.
c) Sončni žarki povzročajo suho kožo.
d) Geni so vzrok za suho kožo.

7. Milo izsušuje kožo.
a) Res je.
b) Ni res.

8. Britje dlake še zgosti.
a) Res je.
b) Ni res.

9. Sonce čisti kožo.
a) Res je.
b) Ni res.

10. Razcepljene konice lahko zacelimo
a) z masko iz medu in olivnega olja.
b) z nekaterimi za to namenjenimi izdelki.
c) z navadnim lepilom.


Odgovori:
1. B. Antioksidante najdemo med sestavinami, niso pa sami ena od sestavin. Učinkujejo tako, da upočasnijo ali ustavijo delovanje prostih radikalov na koži. Ti kožo poškodujejo in postarajo, njihov največji vir pa so kisik, onesnaženje in UV-žarki.
2. Res je. To so mehke, vosku podobne snovi, zaradi katerih je krema na dotik prijetna in mazljiva.
3. Vse našteto. Ginko bilobo lahko uživamo kot dodatek prehrani, saj med drugim pospešuje pretok krvi in izboljšuje spomin, lahko pa ga nanašamo tudi neposredno na kožo, kjer učinkuje protivnetno, kot antioksidant in pomaga pri tvorbi kolagena.
4. Ni res. Zadnja leta se sicer o tem veliko govori, a verjetno je to namerno blatenje. Nekateri proizvajalci kozmetike trdijo, da naj bi mineralna olja mašila pore, saj naj bi bila narejena iz nafte. Vendar pa surovine, ki so v njih, pridobivajo iz olj, ki so v prsti in nimajo nič skupnega z nafto. Kakovostna kozmetična mineralna olja so še vedno ene najvarnejših in najhranljivejših sestavin, kar jih poznamo.
5.  Ni res. Vlažilne kreme nimajo nobenega vpliva na nastanek gub. Mnenje, da so suha koža in gube povezane, je povsem napačno.
6. B. Suho kožo povzroča vse razen pomanjkanja vlage v koži. Študije so pokazale, da ni posebne razlike v vsebnosti vlage pri suhi in mastni koži. Pretiravanje z vlažilnimi izdelki lahko suhi koži celo škoduje, ker zmoti delovanje celic. Če imate suho kožo, boste verjetno prej potrebovali hranilno kot vlažilno nego.
7. Ni res. Vsaj pri večini mil ne. Včasih so mila izdelovali iz živalskih in rastlinskih olj in ta res niso bila dobra za kožo. Današnja mila pa praviloma vsebujejo vlažilne sestavine. Preverite na embalaži!
8. Ni res. Dlak boste vedno imeli ravno toliko, kot so vam jih dali geni. Lahko pa se zgodi, da bodo zaradi rednega britja postale nekoliko trše in debelejše.
9. Ni res. Izpostavljanje soncu lahko mozolje začasno posuši, a kaj ko zmoti delovanje celic kože. Že čez nekaj dni bodo akne še hujše, da o gubah in kožnem raku sploh ne govorimo.
10. Nič od naštetega. Razcepljenih konic ni mogoče zaceliti. Lahko jih le odstrižemo in z redno nego poskušamo preprečiti ponovno cepljenje.