Nasveti

Ponosna abrahamovka

Jana
7. 2. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zadeli ste v polno! 26. januarja praznujem rojstni dan, in letos je bil nekaj posebnega zaradi dveh posebnih stvari

Darinka Mozetič

»Zadeli ste v polno! 26. januarja praznujem rojstni dan, in letos je bil nekaj posebnega zaradi dveh posebnih stvari. Prvič zato, ker sem praznovala Abrahama, drugič pa zato, ker rojstnega dne še nikoli nisem praznovala tako urejena, sfrizirana in naličena!« ni mogla skriti veselja klepetava Kraševka Darinka Mozetič.

Darinka prihaja iz Štanjela. Njeni najbližji so po tihem skovali načrt in žensko, ki si nikoli ne vzame časa zase, nagradili z dnevom lepšanja in razvajanja. Darinka si je v svojih 50 letih vzela le malo časa zase: zaposlila se je že pri 15 letih, saj so imeli v njeni družini dvakrat dvojčke, pa sta oče in mama le stežka skrbela za štiri otroke. A se nad tem, da je morala tako kmalu začeti skrbeti zase, prav nič ne pritožuje, nasprotno, vesela je dragocene življenjske izkušnje. Tega, da je zelo zgodaj, pri devetnajstih, postala mama, ne obžaluje. Sin Mitja jo je pred dvema letoma razveselil z vnukom Janom, čaka pa, da bosta to storila še hči Mojca in njen partner Tomaž. Do takrat pa bo uživala z zavestjo, da je otroka že spravila do kruha in da se lahko posveti svoji službi – dela v tovarni pohištva v Dutovljah – in možu ter skrbi za dom.
Darinki ni prav nič težko hoditi v službo. »Ne boste verjeli, toda imam že 35 let delovne dobe. Po starem zakonu moram do dopolnitve ustrezne starosti še šest let hoditi v službo, čeprav bi se zaradi delovnih let že zlahka upokojila. Ne bi bilo slabo, če bi se zaradi polne delovne dobe upokojila že zdaj,« se smeji. V tem primeru bi si več časa vzela zase. Občudovala bi lepi Kras, cvetje in naravo, pa tudi kamen. »Sem ustvarjalna ženska. V naravi najdem veliko materialov, ki jih prinesem domov in iz njih nato izdelujem darilca. Rada delam aranžmaje in okraske iz kamenja,« vneto razlaga. Velikokrat se odpravi v hribe ali pa se z možem spustita do morja. »Na Krasu mi je najlepše jeseni, ko je narava najbolj slikovita in radodarna z barvami.« Enako lepo kot na sprehodu, ki ji poboža dušo, ji je bilo na preobrazbi, ko so jo tik pred Abrahamom polepšali naši mojstri.

Nasvet frizerja in mojstrice ličenja:
Darinka je povedala, da je bila čisto iz sebe, ko je izvedela, da je sprejeta na preobrazbo. Na lepšanje sta jo prijavila otroka, saj sta se zavedala, da se mama ne bi nikoli lotila ene največjih življenjskih odločitev. »K frizerju hodim bolj poredko, dolga leta prisegam na dolge lase, ki si jih spenjam po svoje.« Na preobrazbo je prišla z lasmi, ki so segali čez sredino hrbta. Ker je Darinka precej hitro osivela, se mora barvati. To pa počne kar sama doma, saj se ji precej hitro pozna narastek, pa bi morala zato frizerja obiskovati precej pogosto. Frizerka Damijana ji je precej skrajšala lase, postrigla jo je na paža, pričesko, s katero doma ne bo imela veliko dela. Pobarvala jo je na rjavkasto rdeče.
Mojstrici ličenja je zaupala, da se skorajda ne liči, le za kakšno posebno priložnost. Zato je očarana opazovala, kako ji je Manca najprej nanesla podlago, s katero je skrila nepravilnosti na koži, nato pa ji z rjavkasto rožnatimi barvami osenčila veke. Ker je imela precej redke obrvi, ji je manjkajoče dlake dorisala s svinčnikom. Trepalnice je močno poudarila z maskaro, na usta pa nanesla drzno rdečo šminko in še bleščilo.


Tekst:                   Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto:                    Mateja Jordovič Potočnik
Ličenje:                 Manca Maselj
Stilistka:               Nana Sojer
Pričeska:               Damjana Šeligo za Frizerski studio Zik Zak, Videm 51, 2284 Videm pri Ptuju
Lasna kozmetika:  z.one
Oblačila:                Komplet, majica in kratek suknjič Marella – Emporium; nakit New Yorker  

 

Jana št. 5, 1.2.2011