Nasveti

Hitra skutina torta

Jana
11. 2. 2011, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V znamenju valentina.

Sestavine: za podlago: 250 g keksov + 200 g stopljenega masla; za nadev: 600 g pasirane skute + 1 tekoči jogurt + 200 g masla + 3 žlice sladkorja + 1 vrečka vaniljevega sladkorja + 4 rumenjaki + 4 beljaki + sok 1 limone + žlička soli; za sadni preliv: 100 g zamrznjenega sadja + 2 žlički sladkorja + žlička jedilnega škroba + 1 dcl belega vina + 3 žlice vode + desertni preliv za okrasitev krožnika.
Priprava: Piškote položimo na podlago, jih prekrijemo s kuhinjsko krpo ter zmeljemo z valjarjem. V skledici dobro premešamo piškotne drobtine in raztopljeno maslo in pustimo 10 minut, da se dobro prepojijo z maslom. Če je zmes preveč tekoča, dodamo še drobtine, dokler ni povsem kompaktna. Tortni model (s premerom okoli 20 cm) obložimo s papirjem za peko in dno na 1 cm debelo prekrijemo z maso. Maso s prsti pritisnemo k podlagi.
Nadev: V skledici raztopimo maslo in ga prelijemo v skledo za solato. Dodamo skuto, sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake, limonin sok in sol ter z rokami dobro premešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga nežno vmešamo k skuti.
Vlijemo v model in ga damo v segreto pečico ter ga pri 165 stopinjah C pečemo od 60 do 70 minut.
Sadni preliv: V posodici v vinu segrejemo zamrznjeno sadje (priporočamo maline ali jagode) ter dodamo sladkor in jedilni škrob. Kuhamo 10 minut. Ohladimo in po želji in navdihu razporedimo po ohlajeni torti.
Ne pozabite z desertnim prelivom s srčki okrasiti vajinih krožnikov.