Nasveti

Popolnoma pripravljena na službo!

Jana
14. 2. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Petindvajsetletna Ljubljančanka Jana Ristanović deli usodo številnih mladih in kljub vrhunski izobrazbi ne dobi službe.

Jana Ristanović

Petindvajsetletna Ljubljančanka Jana Ristanović deli usodo številnih mladih in kljub vrhunski izobrazbi ne dobi službe. »Razočarana sem nad trenutnim ekonomskim položajem v Sloveniji. Mladi težko dobimo kakršno koli delo. Vse dneve ne počnem drugega, kot da hodim na Zavod za zaposlovanje in pišem prošnje za službo, ki je ni nikjer na vidiku,« je povedala z grenkobo v glasu. Da bi si vsaj malce polepšala ponavljajoči se vsakdan, ko se ne zgodi nič drugega kot zavrnitve, se je prijavila na preobrazbo. »Že dolgo nisem bila tako lepo sfrizirana in naličena. Ko bi zdajle imela kakšen razgovor za službo. To bi prekipevala od samozavesti!« je vzkliknila po dopoldnevu lepšanja.

Jana je diplomirana sociologinja. Ko se je vpisovala v prvi letnik Fakultete za družbene vede, se ji še sanjalo ni, da bo tako težko dobila službo. Ker jo je že od nekdaj zanimalo družboslovje, se ji je zdela sociologija najprimernejša izbira. Želela si je delati nekaj v zvezi z migracijami, jih bodisi proučevati ali pa nekako pomagati migrantom. Želje se ji niso izpolnile, zato se, da preživi, prime vsakega dela. Nekaj časa je prodajala oblačila v znani verigi španskih prodajaln, zdaj upa, da bo našla kaj drugega. Vmes pa si bo čas krajšala na tečaju grščine. Ta jezik namreč že zelo dobro obvlada. »Nekateri hodijo na dopuste na hrvaško obalo, naša družina pa je hodila v Grčijo. Sčasoma sem se naučila osnov tega jezika. Poslušala sem pesmi in želela razumeti, o čem pojejo. Kupila sem si slovar, pozneje pa sem se vpisala še na tečaje in se izpolnila. Zdaj je prav hecno, da me domačini v Grčiji kot turistko nagovorijo v slabi angleščini, jaz pa jim odgovarjam v grščini. Nastajajo smešne situacije, v katerih se vsi dodobra nasmejimo,« je povedala Jana in dodala, da jo je ta dežela od prvega dne povsem očarala. »Grki so nekaj posebnega. Navdušila so me njihova tisočletna zgodovina,  kulinarika, toplina, slikovite pokrajine in še bi lahko naštevala. Jezik me je tako prevzel, da nameravam narediti tudi izpit iz njega, predvsem pa izpiliti besedni zaklad. Morda pa bom službo našla nekje v tej smeri,« je bilo optimistično dekle, katerega velika strast so potovanja. Vsak konec tedna potuje na hrvaško Reko, od koder prihaja njen izvoljenec. Za zdaj še ne vesta, kje bosta živela, a v kratkem bosta začela premišljevati tudi o tem. Verjetno v Sloveniji, saj je tam ekonomski in gospodarski položaj na žalost še slabši kot pri nas.

Nasvet frizerja in mojstrice ličenja:
»Frizerja obiskujem enkrat na mesec. Lasje mi precej hitro rastejo in nezaželeni narastek se (pre)hitro pozna,« je povedala Jana, ki je na preobrazbo prišla z dvocentimetrskim narastkom. Frizer jo je pohvalil, da dobro skrbi zase. Kljub temu, da ima Jana tanke lase, so ti zdravi in nepoškodovani. Jana si je zaželela večje spremembe, zato ji je lase pobarval na bakreno rdeče, naredil pa ji je še vijoličasta pramena. Postrigel jo je precej enakomerno, po vrhu pa asimetrično in postopno, s čimer je dosegel, da je bila pričeska na koncu bujnejša. Spredaj ji je naredil frufru. Na koncu je Jani na lase nanesel arganovo olje in tako umiril štrleče lase.
»Imam smešno navado, da se za čez dan ne ličim, obvezno pa se namažem, kadar grem ven po osmi uri zvečer. To pa zato, ker grem takrat običajno ven s prijateljicami,« je povedala Jana. Vizažistka Manca je pohvalila Janino lepo in čisto polt. Na obraz ji je nanesla le toliko podlage, da se ni svetila. Več pozornosti je posvetila ličenju oči. Te je osenčila v tehniki zadimljenih oči. Na usta pa ji je nanesla le malo prozornega bleščila.

 

Tekst:                       Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto:                        Mateja Jordovič Potočnik
Ličenje:                     Manca Maselj
Stilistka:                   Nana Sojer
Pričeska:                   Tadej Kauber, Frizirnica pri Ingrid, Štekarska cesta 2, 2000 Maribor
Lasna kozmetika:      z.one
Oblačila in nakit:       New Yorker   Supernova

 

Jana št. 6, 8.2.2011