Nasveti

Mrežna pečenka

Jana
28. 2. 2011, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Teden pustnih jedi.

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 1 ura in pol

Sestavine: 1 kg svinjine za pečenko (stegno) * svinjska mrežica * 2 kolesci limone * poper *  mleta kumina * ščep mletih nageljnovih žbic * košček cimetove skorje * 1 vejica peteršilja * 6 olupljenih strokov česna * 2 lovorova lista * 2 žlici olja.

Priprava: Meso oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo. Natremo ga z mešanico popra in soli. V enakomernih razmikih naredimo 6 zarez in vanje potisnemo olupljene česnove stroke. Pečico ogrejemo na 180 stopinj, z oljem namastimo pekač, ki naj ne bo prevelik – toliko, da pečenka lepo sede vanj. Na delovno površino razgrnemo svinjsko mrežico in nanjo posadimo rezini limone, cimet ter lovorov list. Meso začinimo še z mleto kumino in nageljnovimi žbicami, nato ga položimo na mrežico, zavijemo in položimo v pripravljeni pekač. Pekač pokrijemo s pokrovom in damo v pečico. Pečenko pečemo v pokritem pekaču 1 uro, nato pa še 30 minut brez pokrova. Med pečenjem polivamo meso s sokom, ki se nabira v pekaču. Ko je pečenka pečena, naj počiva 10 minut, da se sokovi umirijo. Šele potem jo narežemo in ponudimo, zraven se v predpustnem času najbolj prilega kislo zelje ali repa.

Nasvet: Namesto kosa  svinjskega stegna lahko zavijemo in v mrežici spečemo tudi svinjsko ribico – kos zarebrnic brez kosti.