Nasveti

Ocvirkova potica

Jana
28. 2. 2011, 15.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Teden pustnih jedi.

Priprava: 30 minut in čas za vzhajanje
Pečenje: 1 ura

Sestavine: za kvašeno testo: 600 g moke * 30 g svežega kvasa * 3,5 dl mlačnega mleka * pol žličke sladkorja * 1 žlička soli * 3 rumenjaki * 80 g sladkorja * 1 žlica ruma * 80 g stopljenega masla* za nadev: 500 g ocvirkov * 3 dl kisle smetane * 1 jajce za premaz.

Priprava: Kvas nadrobimo v manjšo posodo, dodamo žličko sladkorja in žličko moke, nato pa prilijemo 0,5 dl mlačnega mleka. Razmešamo, pokrijemo in dobimo kvasec, ki ga pustimo, da vzhaja 10 minut. Moko presejemo v skledo. Dodamo rumenjake, sol, sladkor, rum, preostalo mlačno mleko in vzhajani kvasec. Z električnim ročnim mešalnikom ali kuhinjskim strojčkom gnetemo sestavine, da se sprimejo in povežejo v gladko testo. Dodamo mlačno, stopljeno maslo in gnetemo še najmanj od 10 do 15 minut, da je testo voljno in gladko. Oblikujemo ga v hlebček, potresemo z malo moke, pokrijemo skledo s prozorno, prilegajočo se folijo in s prtičem ter pustimo, da testo na toplem vzhaja. Primerno vzhajano je, ko se približno podvoji. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt in razvaljamo v pravokotno ploščo, debelo približno pol centimetra. Testo namažemo s kislo smetano in potresemo s pogretimi, odcejenimi in še mlačnimi ocvirki. Potico zvijemo in damo v pomaščen model. Z leseno špilo jo prepikamo, da bo enakomerneje vzhajala. Model pokrijemo in postavimo na toplo, najbolje v pečico, v kateri gori samo žarnica. V pečici ni prepiha, žarnica pa zagotavlja blago, enakomerno toploto. Ko potica vzhaja od 30 do 45 minut, jo premažemo s stepenim jajcem in damo v pečico. Pri 180 stopinjah jo pečemo 1 uro. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modelu, nato jo zvrnemo na desko in pustimo, da se ohladi. Najboljša je, ko je še mlačna.

Nasvet: Ocvirkovo potico lahko po želji pripravimo tudi sladko. Ko testo obložimo z ocvirki, posujemo po njih še 100 g sladkorja.